Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

Stradalim Slavoncima nakon nevremena pomaže vojska: "Konačno su došli, počeli su s čišćenjem"

Aktualno Galerija Vojska pomaže u sanaciji štete - 4 Vojska pomaže u sanaciji štete - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vojska pomaže u sanaciji štete - 3 Vojska pomaže u sanaciji štete - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska pomaže u sanaciji štete - 2 Vojska pomaže u sanaciji štete - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojska pomaže u sanaciji štete - 1 Galerija 1/4 >>
Stradalim Slavoncima na terenu pomaže vojska. Posvuda po selima rasute su grede, lim, dijelovi krovova. Traje utrka s vremenom jer se očekuju nove oluje i kiša. Općine besplatno dijele građevinski materijal, ali svima nedostaje ruku. Sanacija Slavonije uzela je i svoju žrtvu.

Šesti dan nakon oluje Slavonija još skuplja svoje komadiće. Vojska joj pomaže da se očisti i sastavi. Baka Ruža ne zna ima li spasa za nju, kuća joj je uništena.

"Pale su grede, otpalo u predsoblju, plafon visi, vrata polupana, namještaj je otišao, sve, nemam ništa", kaže Ruža Babić iz Gradišta.

Ministarstvo obrane objavilo je video podrške. U ponedjeljak je u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji pomagalo 235 vojnika.

"Konačno nakon nekoliko dana došla je vojska, počeli su s čišćenjem, uklanjanjem ovog lima i te građe koja je odletjela s krova škole", rekao je Mario Dominković, ravnatelj OŠ Gradište.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Italiji ima i ozlijeđenih VIDEO Veliko nevrijeme u dijelovima Italije i Švicarske: Dvije osobe preminule, u Milanu oštećen i avion tijekom polijetanja

Popravak škole u Gradištu usporava birokracija.

"Sljedeće je da pronađemo neku građevinsku firmu koja će to moći sve napraviti, ali tu je komplicirano sad, mora se provesti sva ta javna nabava i dalje moramo poštovati zakon", kaže Dominković.

Obnovu je ubrzala Općina Nijemci. Mještanima nudi besplatan građevinski materijal. Dosad je izdala 600 potvrda.

"Mi smo fotodokumentaciju stanja pripremili, procijenili smo stanje na terenu i s tom fotodokumentacijom oni dolaze. Trenutačno izdajemo potvrde s kojima oni podižu materijal, snalaze se na 101 način", kaže Vjekoslav Belajević, načelnik Općine.

Crveni križ na stradala područja dovozi isušivače.

"Imamo određenu količinu isušivača, a iz nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa smo dobili i danas jednu količinu, tako da ćemo danas pomoći Općini Nijemci", rekao je Branko Tomić iz Crvenog križa Vinkovci.

Pročitajte i ovo Tomislav Marević upaljen narančasti alarm Kako se pripremiti za nevrijeme? Stručnjak donosi nekoliko važnih savjeta i ističe: "Zdrav razum govori nam da se počnemo pripremati"

Prioritet su najugroženiji.

"Najviše nam je problem što je pokislo i što je tavan bio pun vode. I to i u jednom i u drugom valu. I to se sad ne može isušiti nikako i eto vlaga je i to", kaže Slavica Lovretić.

Struja se konačno vraća, još uvijek ne svima. Štete na mreži su najmanje 21 milijun eura. Nedostaje krovopokrivača, pa je i sanacija uzela svoju žrtvu. Muškarac iz Komletinaca preminuo je od posljedica pada s krova.

"Najveći je problem u rukama", dodaje Belajević.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Nakon nove runde pregovora Ministar Malenica za Dnevnik Nove TV otkriva novu ponudu štrajkašima i poručuje: "Stavit ćemo službeni rok u kojem se trebaju očitovati"

Problem je i utrka s vremenom. Oštećene kuće uništava i obična kiša, a kamoli nevrijeme kakvo se ponovilo u petak, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene