Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad heroj

Stožer: Vukovar mjesto posebnoga pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara najavili su na današnjoj konferenciji za novinare kako će predsjedniku Republike, Hrvatskom saboru i Vladi idućega tjedna predati zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom posebnoga pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

U Stožeru smatraju da donošenjem takve odluke Vukovar bio izuzet od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i onemogućeno uvođenje dvojezičnosti.

>>Nikolić o ćirilici u Vukovaru: Ni zbog toga se ne ljutim na Josipovića

'U okviru te inicijative tražit ćemo i da se nikada na području grada ne intonira srpska državna himna. Isto tako tražit ćemo i da povodom državnih praznika vojna i policijska izaslanstva polažu vijence na Memorijalnom groblju, da se u vukovarsku vojarnu trajno vrati polaganje svečane prisege za diplomirane polaznike vojnih škola kao i da to bude prošireno i na pripadnike policije', naveo je predsjednik povjerenstva za pravna pitanja u Stožeru Vlado Iljkić.

Ujedno traže i da se Ministarstvo branitelja preseli u Vukovar te na poseban način skrbi o ratnoj spomeničkoj baštini.

Predsjednik stožera Tomislav Josić opovrgnuo je nagađanja pojedinih medija kako će se stožer uključiti u predizbornu kampanju rekavši da stožer ostaje i dalje politički neutralan.

Glasnogovornik stožera Damir Maduna zatražio je od vukovarske gradske uprave da obustavi postupak otkupa nelegalno izgrađene zgrade u kojoj se nalazi srbijanski generalni konzulat u Vukovaru te da Uskok istraži okolnosti kupnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke? Ilustracija Prošle su 32 godine Završilo obilježavanje žrtve Borovog naselja: "Od potrage nikada nećemo odustati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene