Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stotinjak zaposlenika Croatia Airlinesa prosvjedovalo zbog otpuštanja stjuardesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred zgrade Uprave Croatia Airlinesa u Buzinu jutros je prosvjedovalo stotinjak zaposlenika te kompanije tražeći da se na posao vrate četiri otpuštene stjuardese.

One su u prosincu, nakon odrađenog leta Zagreb-Muenchen-Zagreb, odbile odraditi još jedan dodatni let na relaciji
Zagreb-Dubrovnik-Zagreb, koji je ranije tog jutra bio odgođen zbog bure.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovoreni svi uvjeti Croatia Airlines i JAT uspostavljaju liniju Zagreb-Beograd Slika nije dostupna Nerealni zahtjevi Croatia Airlines: Štrajk stjuardesa neopravdan

Izražavajući ogorčenje postupkom uprave Croatia Airlinesa,
predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Albina Kardum zaprijetila je sudskom tužbom ako se otpuštene stjuardese hitno ne vrate na posao.

Izrazila je zadovoljstvo odazivom na prosvjed koji je trajao od 8,30 sati do 9,30 sati, a podržali su ga i sindikati pilota, inženjera, te zemaljskog osoblja.

Po zakonu i kolektivnom ugovoru zaposlenice nisu morale odraditi taj dodatni let, rekla je Kardum, a dosadašnja je praksa bila takva da su se dodatni letovi odrađivali "na upit" i mogli su se odbiti.

Stjuardese, od kojih su tri majke, zbog obiteljskih obveza nisu mogle prihvatiti još jedan let koji im nije bio prethodno najavljen.

U Upravi Croatia Airlinesa ističu kako su zaposlenice dobile otkaz zbog "odbijanja radne dužnosti, odnosno neizvršenja leta i napuštanja radnog mjesta u zrakoplovu".

Kolektivni ugovor i Pravilnik o radnom vremenu članova posade zrakoplova propisuje najveće dopušteno dnevno trajanje letačke dužnosti do 13 sati. Let na relaciji Zagreb-Muenchen-Zagreb trajao je tri sata i deset minuta, a let Zagreb-Dubrovnik-Zagreb dva i pol sata, te su oba leta zajedno bila kraća od 13 sati.

Kompanija ističe kako od zaposlenica nije tražila da "prebace dnevnu normu" ili rade više nego je propisano ugovorom, već samo da rade svoj posao u okviru propisanog radnog vremena.

Uprava napominje kako kapetan, kopilot i kabinska posada imaju jednako radno vrijeme, pa ako su drugi let mogli odraditi kapetan i kopilot, mogle su i stjuardese.

Zakonitost otkaza Uprava Croatia Airlinesa spremna je braniti i pred sudom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene