Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može bez poplave

NEVRIJEME U HRVATSKOJ - Kritično u Lekeniku, stotinjak kuća okruženo vodom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se bori s obilnim kišama. Vodostaji rijeka rastu. Ponovno su poplavljene kuće.

Pripremne mjere obrane od poplave proglašene su na nekoliko mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj, Krapinsko-zagorskoj. U Virovitici je čak dvije i pol tisuće munja proparalo nebo u samo dva i pol sata.

Pročitajte i ovo NE Krško obilne kiše Iz nuklearke Krško poslali obavijest zbog nabujale Save: "Osoblje je u stanju pripravnosti" Zoran Laslavić Kiša i olujni vjetar Vatrogasci na riječkom području bore se s poljedicama bujičnih poplava: "Sad smo iz pripravnosti podigli još i treću smjenu"

Ništa mirnije ni u požeško-slavonskoj županiji. Varaždinska se bori s oborinskim vodama. Odvodi su se začepili u Varažinskim toplicama. Voda se digla u kuće.

Poprilična šteta i u Zagorju. Vatrogasci su intervenirali na 25 mjesta. Voda je poplavila podrume kuća u Zaboku, Stubičkim Toplicama, Trgovišću, Oroslavju. U Zagrebu je od četvrtka palo i do sto litara kiše po četvornom metru. Iako ni približno količinama padalina u unutrašnjosti, snažna grmljavina pogodila je i Dalmaciju. 40-ak litara po četvornom metru palo je na kaštelanskom području.

Nevrijeme diljem zemlje: Obilne kiša uzrokuju poplave, tuča u Dalmaciji

Na dijelovima Brača, Hvara i na omiškom području tijekom noći bilo je i jače tuče koja se do jutra nije topila. U Karlovcu su na snazi pripremne mjere obrane od poplave, Kupa je narasla za 6 metara, ali mjerodavne službe ne očekuju većih poplava, jer će ova noć za cijelu Hrvatsku biti mnogo mirnija od prethodne.

Kritično je u Lekeniku

U Lekeniku je stotinjak kuća od jutra okruženo vodom. Bez čizama ili čamca do mnogih kuća u Lekeniku danas se nije moglo doći. Mještani su ogorčeni.

Iz vlastite kuće od jutra ne može niti Ante Tolić kojem je potopljen cijeli vrt. 'One kocke dolje, ona prva kocka je bila skroz u vodi, plastenik je pun vode', rekao je Ante iz Lekenika. Susjedi zabrinuti i zbog kvalitete vode.

Milica Ćusić iz Lekenika više se ne čudi ničemu. Svaki put nakon kiše - ista priča. 'Ovo je četvrti put. Prošle godine tri puta, i ove sad - prvi puta', kaže Milica.

Nitko ništa ne radi da se ovakve situacije spriječe. 'Ja mislim da su prvo krive Hrvatske vode, a drugo, naša općina', rekla je Milica.

Glavnog krivca mnogi mještani vide u Hrvatskim autocestama, jer se sve počelo događati nakon njihove gradnje. HAC odbacuje odgovornost. Već četiri godine uzastopno plavi i Blinjski Kut gdje je tridesetak kuća pod vodom.

Zbog velikih količina oborina, zatvorene su bile i ceste. 'Trebat ćemo neki sastanak s gradom, sa svima koji su nadležni, Hrvatske vode, ceste, pod hitno moramo sastanak jer ovo više ne vodi nikuda', rekao je Tomislav Blažeković, predsjednik mjesnog odbora Blinjskog Kuta. Ovakve situacije se više, poručuju, ne smiju ponavljati.

DUZS: Porast vodostaja u odvodnim kanalima i potocima

Zbog obilne kiše na području više županija u protekla 24 sata došlo je do porasta voda u odvodnim kanalima i potocima te plavljenja dvorišta, obiteljskih kuća i podrumskih prostorija, kao i do otežanog prometovanja, a jak vjetar i grmljavinsko nevrijeme uzrokovali su rušenje stabala i prekide u opskrbi električnom energijom, izvijestila je u subotu kasno popodne Državna uprava za zaštitu u spašavanje (DUZS).

No, zbog prestanka kišnih oborina u većini županija očekuje se smirivanje situacije, naveo je DUZS u izvješću od 16 sati.

Prema izvješću Stožera zaštite i spašavanja grada Samobora najkritičnije je bilo na području Grdanjaca, ali ugroza za stanovništvo nema. Zbog nastale situacije obustavljen je promet prema Žumberku, Noršić Selu i Sokolović Bregu, gdje je došlo do urušavanja mosta. Kritično je i u naselju Rude, gdje se ne može pristupiti od Rudarske Drage do Ruda zbog velike količine vode na prometnici.

Promet je obustavljen i kroz nekoliko ulica u Samoboru, gdje je došlo do urušavanja dijela prometnice te su nastali problemi s vodovodom, plinovodom i kanalizacijom. Angažirani su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora, samoborske Vatrogasne zajednice, Hrvatskih voda te djelatnici Komunalca i Odvodnje.

U Velikoj Gorici od jutros je aktiviran gradski Stožer zaštite i spašavanja zbog ugrožavanja obiteljskih kuća u naselju Petrovina Turopoljska gdje je došlo do izlijevanja potoka Lomnica. Na terenu su vatrogasne snage i djelatnici Hrvatskih voda.

U Sisku je završeno ispumpavanja objekata u naseljima Galdovo, Budaševo, Novo Selo i Zeleni Brijeg.

U Lekeniku je u podne održan sastanak Stožera zaštite i spašavanje, a zbog porasta rijeke Kupe obaviješten je HGSS u Novskoj.

U Petrinji je zbog nevremena došlo do kvara na dalekovodu Jabukovac pa su bez napajanja mjesta od Hrastovice do Lušćana. Ekipe HEP-a su i dalje na terenu.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zatvorena je cesta D1 od Krapine do Đurmanca zbog ulegnuča asfaltnog sloja od oko 30 cm na mostu kod Žutnice.

Poplavljene su prostorije bivše tvornice „BOR“ u Bedekovčini. Sanirane su posljedice poplave parkirališta i prilazne ceste hotela „Matija Gubec“ u Stubičkim Toplicama. U Stubičkim Toplicama, u naselje Pila, izgrađen je nasip (vreće pijeska) koji štiti privatne objekte od nadolazećih oborinskih voda s obližnje prometnice. Saniran je nanos šljunka na prometnicu, te odčepljen odvodni kanal na D24 u naselju Špičkovina.

U Karlovačkoj županiji bilo je nekoliko intervencija ispumpavanja podruma objekta u Dugoj Resi te intervencija postavljanja vreća s pijeskom u Belajskim Poljicama gdje su ugrožene dvije kuće.

Županijski centar 112 Virovitice zabilježio je intervenciju vatrogasaca iz JVP Slatina i DVD-a Špišić Bukovica na ispumpavanju nekoliko podrumskih prostorija u Slatini i naselju Špišić Bukovica.

ŽC 112 Slavonski Brod zabilježio je intervenciju ispumpavanja vode iz podruma u Okučanima i naselju Staro Petrovo Selo. Intervenirali su DVD Okučani i Gornji Bogičevci. Na odčepljenju odvoda na mostu u naselju Smrtići, u općini Gornji Bogićevci radili su djelatnici Hrvatskih voda. Opskrbom električnom energijom je normalizirana.

U Varaždinskoj županiji i dalje je u tijeku ispumpavanje vode iz podrumskih objekata kod naselja Madaraševec u Općini Martijanec. Na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta angažirani su vatrogasci iz više DVD društava sa područja županije. (I.I./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene