Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos

Nevrijeme diljem zemlje: Obilne kiša uzrokuju poplave, tuča u Dalmaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilna kiša prouzročila je polave i na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ako imate snimke nevremena, šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr. Pritom vodite računa da sebe ne dovodite u opasnost!

Pročitajte i ovo Zoran Laslavić Kiša i olujni vjetar Vatrogasci na riječkom području bore se s poljedicama bujičnih poplava: "Sad smo iz pripravnosti podigli još i treću smjenu" Ilustracija Sve službe u pripravnosti Održana sjednica zagrebačkog stožera civilne zaštite, Grad poslao upozorenje građanima

Tijekom protekla dva dana u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske palo je do 120 mm kiše, što je podiglo neke vodostaje i dovelo do proglašenja blažih mjera obrane od poplava, dok za ostatak dana meteorolozi najavljuju samo ponegdje kišu, a sredinom dana i poslijepodne i pljuskove praćene grmljavinom.

Tijekom protekla 24 sata najviše oborina bilo je u Koprivnici 82 mm, Karlovcu 81.4, Bednji 78, Ogulinu 72.2 i Delnicama 72 mm. Najmanje je kiše bilo na Jadranu i otocima: na Krku 3 mm, na Mljetu 4.9 a na Pagu 5 mm oborina.

Inače prema službenim podacima, u protekla dva dana najviše je oborina palo u Varaždinu 120 mm, što iznosi gotovo dvostruki prosjek za Varaždin u svibnju.

U Koprivnici je tijekom dva dana palo 118 mm, Slunju 117, Ogulinu 115, Karlovcu 115, Sisku 108, Delnicama 105 i Sljemenu 103 mm.

Zbog porasta vodostaja na nekim dionicama hrvatskih rijeka proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, poput rijeke Ilove kod Maslenjače, na potoku Vojlovici u Čačincima i na Spojnom kanalu Zelina - Lonja - Glogovnica (ZLGČ) u Poljanskom Lugu.

Iz nadležnih službi Hrvatskih voda izjavili su da njihovu stručnjaci prate stanje na terenu i poduzimaju potrebne mjere te da nema razloga za zabrinutost.

'Očekujemo da će kiša danas prestati, nakon čega će neki tokovi nastavi rasti a potom stagnirati', rečeno je iz Hrvatskih voda.

Redovite mjere obrane na poplava proglašene su na Akumulaciji Pakra, na Česmi u Pavlovcu, Glogovnici u Koritni, Ilovi u Garešnici i Velikom Vukovju, na Kanalu Obžev u Stružecu, na Krapini u Kupljenovu, na Sunji u Sunji, na Zelini u Božjakovini, te na Zapadnom laternom kanalu (ZLK) Biđ polja kod Đakova.

Munje u Virovitici

Između 21 i 23.30 sati područje Virovitičko-podravske županije pogodilo je oko 2500 munja, javlja Informativni centar Virovitica i piše kako je nebo svijetlilo kao 'božićna jelka'.

Obilna kiša natopila je primetnice i kanale pa se na pojedinim dijelovima voda prelila preko kolnika.

Obilna kiša prouzorčila je polave i na nekoliko lokacija u Koprivničko-križevačkoj županiji. Vodostaj potoka Koprivnica prilično je visok s tendencijom rasta, a tijekom noći razina vode podigla se za oko metar i pol, piše koprivnica.net.

'Sve službe su spremne. Stanje zasad nije alarmantno, ali smo u stanju visoke pripravnosti. Opet se izlila voda u Reki, ali tu su u pitanju državna cesta i privatne parcele i nažalost ne možemo učiniti puno, a kao i obično krivi se Grad', kaže Mišel Jakšić, koprivnički dogradonačelnik i načelnik gradskog stožera za zaštitu i spašavanje.

Dožupan Ivan Pal, načelnik stožera za zaštitu i spašavanje, rekao je da su svi stožeri po općinama aktivirani, ali da 'nažalost nisu svi spremni dočekali ovu situaciju'.

Područje Samobora u problemima

O nevremenu u Rudama kod Samobora izvijestio nas je naš čitatelj i poslao fotografije poplavljenih prometnica i srušenih stabala. Od čitatelja smo dobili i informaciju o izljevanju vode u Lekeniku zbog čega je dio kuća ugrožen. Voda se prelila preko ceste i mosta zbog čega je dio kuća odsječen.

HAK javlja kako su kolnici skliski i morki u većem dijelu zemlje, a mogući su i odroni. Zbog srušenih stabala na kolniku do daljnjeg zatvorena je Sljemenska cesta od Blizneca prema vrhu, izvijestili su.

Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, kao i da drže sigurnosni razmak između vozila.

Vodostaji rijeka rastu na karlovačkom području. Kupa je od jučer poslijepodne porasla četiri metra. Nakon jučerašnjeg crvenog upozorenja Meteoalarma za karlovačko područje, danas je Karlovac 'u zelenom' što znači da nema potrebe za upozorenjem.

U Varaždinskoj župniji kiša nije prestala padati više od 30 sati. Prema pisanju Varaždinskih vijesti, obilna kiša prouzrokovala je probleme u prometu, ali i mještanima. Zbog ispumpavanja vode angažirano je nekoliko DVD-ova na području županije.

Oborine nisu zaobišle ni Dalmaciju. Osim obilne kiše, neka područja pogodila je i jača tuča koja je zabijelila ceste. Fotografiju s Brača poslao nam je naš čitatelj.

Oblačno i kiša

Vrijeme će danas biti promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom u prvome dijelu dana. Većinom na istoku i jugu već prijepodne, a osobito od sredine dana očekuje se postupno razvedravanje.

Vjetar će biti uglavnom slab, prijepodne ponegdje na zapadu umjeren, na udare i jak sjeveroistočni. Na Jadranu slabo i umjereno, mjestimice i jako jugo, na sjeveru bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 15 do 21 Celzijev stupanj, a u gorju malo niža, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod. (Hina/Ma.B)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene