Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vilim Ribić

'Stol se ne može prekinuti, ali od sada bi mogli drugačije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Napisi u pojedinim medijima malo su predimenzionirani. Nikakvo partnerstvo ne prekidamo, jer to nije tako jednostavno ni lako, ali od sada ćemo vjerojatno imati manje razumjevanja', rekao je za Dnevnik.hr Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Sporazum sindikata javnih službi i Vlade koji je potpisan u svibnju ove godine sadržava odredbu kojom u roku od 60 dana Vlada mora predložiti Hrvatskom Saboru izmjenu Zakona o javnim plaćama kojom će se unijeti dopuna da se osnovica plaće određuje pregovorima između Vlade RH i sindikata pojedinih javnih službi. Sporazum ne može biti jednostrano raskinut jer su ga svi potpisali, ali Vlada nije ispunila taj dio pogodbe što je naljutilo sindikate.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Ankica Prašnjak U PETAK JE SVE IZGLEDALO IDILIČNO "Što se dogodilo treba pitati pravne stručnjake''

Vlada nije u predviđenom roku u Sabor uputila izmjene Zakona o plaćama kako bi se poništio Zakon kojim je vlada na proljeće jednostrano smanjila osnovicu za izračun plaća u javnim službama.

No unatoč napisima u nekim medijima Ribić ističe kako nema nikakvog prekida partnerstva, jer to nije moguće. 'Kada je situacija za pregovore onda se mora pregovarati, ali ovdje se radi o moralnoj i političkoj odgovornosti i kulturi, taj je sporazum potpisala Jadranka Kosor, koja je danas premijerka i ona bi se prva trebala pobrinuti da se on i poštuje. No nikakvog govora o prekidu pregovora nema, jer mi trenutačno ni ne pregovaramo, ali to ne znači da im slijedeći put kad sjednemo za stol nećemo reći što ih ide. Stol se ne može prekinuti jer za stolom treba sjediti i razgovarati. No partner treba biti vjerodostojan', kaže Ribić.

No kako kasno večeras javljaju mediji izmjene i dopune Zakona o osnovici u javnim službama već će se sutra naći na sjednici užeg kabineta Vlade, a u Saboru će biti možda već idući tjedan. No iako mediji pišu kako su sindikati najavili tužbe Ribić je za Dnevnik.hr to demantirao rekavši kako se to sindikatima nikako ne bi isplatilo jer bi na tako dugačkim parnicama izgubili i vrijeme i puno novca. Naglasio je kako računa na to da će Vlada ispoštovati svoj dio sporazuma ili sindikati slijedeći put neće imati toliko 'razumjevanja'.

Smatrate li ovu Vladu socijalno osjetljivom?

  • Apsolutno
  • Da
  • Ne
  • Nemojte me nasmijavati
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene