Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj franak

Poznati aktivist u slučaju Franak poručio: "Budimo spremni svi u isti dan podignuti tužbe protiv banaka!"

Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr)
Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Za Dnevnik Nove TV govorio je Denis Smajo, poznati aktivist u slučaju Franak, suradnik Udruge Potrošač. Presuda koju je danas donio Vrhovni sud, a odnosi se na slučaj Franak, nije ona koju konvertirani dužnici čekaju, no što ona znači?

"Ova presuda nažalost nije ta koju smo mi očekivali, mi smo se jučer ponadali da je upravo riječ o onoj koju mi očekujemo, a koja se odnosi na konvertirane kredite. U ovoj današnjnoj presudi koju je objavio Vrhovni sud je zapravo riječ o vremenskom periodu od nekih godinu dana, koja je isto rezultat jedne zakonske intervencije gdje je banka morala odrediti fiksni dio marže i promjenjivi dio kamate, što je ona i napravila, međutim ne u odgovoru s korisnikom kredita već jednostrano. U ovom slučaju je Vrhovni sud zauzeo stranu potrošača, odnosno tužitelja i dao za pravo potraživati pretplaćene kamate u ovom slučaju", rekao je Denis Smajo. 

"Imamo li pravo tužiti banku?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnose ustavne tužbe Udruga Franak: Sud EU naglasio da nepoštene ugovorne odredbe nisu obvezujuće za potrošača Slika nije dostupna Kreće suđenje Prvo ročište na suđenju zbog 'švicaraca' 1. ožujka

Na pitanje koliko može potrajati da se objavi odluka bitna za konvertirane dužnike, Smajo je odgovorio kako je "saznao iz neslužbenih izvora da će ta odluka biti donesena do kraja travnja. U toj odluci, gdje je jedan privatni tužitelj tužio banku, sporno pitanje je upravo ta konverzija. Upravo u tom slučaju bi Vrhovni sud napokon trebao zauzeti stav oko konverzije i odgovoriti na pitanje – imamo li mi, konvertirani dužnici, pravo tužiti banku i zahtjevati svoje pretplaćene iznose?"

Vremena do zastare je malo

13. lipnja je krajnji rok za podizanje individualnih tužbi. 

„Poručujemo dužnicima da idu u banke i traže svu dokumentaciju koju nemaju. Promet po kreditu, anekse ugovora, izaberite si odvjetnika, pripremite si tužbu i idemo svi zajedno čekati ovu odluku Vrhovnog suda i stav o konverziji tako da budemo spremni isti dan podignuti tužbe na Općinskim sudovima", zaključio je Smajo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene