Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Što trebate učiniti ako ste izgubili dokumente? Prvi je korak najvažniji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Donosimo vam sve na jednom mjestu što trebate učiniti ako izgubite neki od osobnih dokumenata.

Prva stvar koju morate učiniti ako izgubite osobne dokumente jest prijaviti nestanak najbližoj policijskoj upravi, odnosno postaji. Ako ste ih izgubili u inozemstvu, onda morate prijaviti nestanak najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske.

Osobna iskaznica

Nakon prijave nestanka osobne iskaznice pokreće se postupak za opoziv certifikata i taj se dokument evidentira kao nevažeća osobna iskaznica.

Ako izgubite osobnu iskaznicu ili sumnjate u zlouporabu, možete se prijaviti korištenjem električne usluge davatelja usluga certificiranja kako bi se ona poništila, ali i dalje morate otići prijaviti nestanak u policiju kako bi se evidentirala potraga.

U slučaju da u roku od osam dana od suspendiranja certifikata na temelju vaše prijave nestanka pronađete osobnu iskaznicu, certifikati ponovno postaju važeći. Ako prođe taj rok, više ih ne možete koristiti te morate izraditi novu osobnu iskaznicu.

Pročitajte i ovo Privođenje Bojana Ivoševića - 1 Protestirao protiv rušenja FOTO Priveden dogradonačelnik Splita

Provjerite koja je procedura i koje su cijene izrade osobne iskaznice.

Kada osobnu iskaznicu izgubi osoba starija od 70 godina bez certifikata i ponovno je pronađe, njezin pronalazak može prijaviti u roku od 15 dana kako bi i dalje bila važeća.

"Osoba koja bez odgode ne prijavi nestanak ili pronalazak osobne iskaznice kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj", naglašavaju iz MUP-a.

Putovnica

Kod prijave nestanka putovnice dajete pisanu izjavu o okolnostima u kojima ste ju izgubili ili vam je ona ukradena, a službena osoba na temelju izjave u evidenciji putnih isprava ažurira status nevažeće isprave i za njom se raspisuje objava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić stiže i iz Rusije Vučić: "Srbija se ubrzano naoružava. Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša... Zaostajemo za susjedima"

Ako zbog gubitka putovnice imate problema pri ulasku u države Europske unije, morate otići u policijsku postaju u mjestu prebivališta, koja će vas dalje usmjeriti.

Vozačka dozvola

Uz prijavu nestanka vozačke dozvole u policijskoj postaji morate podnijeti i zahtjev za izdavanje nove, koji ispisuje službenik na šalteru, a vi potvrđujete točnost podataka.

Uz to morate priložiti:

  • dokaze nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da vam je izdana vozačka dozvola ako je ona izdana u državi članici EGP
  • fotografiju veličine 35 x 45 mm ako vam unatrag pet godina nije izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola izdana od 4. 9. 2017. jer će vam u tom slučaju povući staru fotografiju (pod uvjetom da izgled nije bitno promijenjen)
  • dokaz o uplati od 20,04 eura ili 24,02 eura ako želite da se dostavi na vašu adresu, 26,54 eura za ubrani postupak ili 59,73 eura za žurni postupak.

Prometna dozvola

Prijavu građe ili nestanka prometne dozvole, ali i registarskih pločica, prijavljujete policijskoj postaji koja je nadležna za područje na kojem ste ih izgubili.

Zahtjev za novu prometnu dozvolu podnosi vlasnik vozila u stanici za tehnički pregled prema registracijskom području, a mora priložiti zahtjev za izdavanje izgubljenog dokumenta i osobnu iskaznicu.

Podnošenje zahtjeva se i naplaćuje.

"Za izdavanje nove prometne dozvole stanica za tehnički pregled vozila naplaćuje naknadu sukladno Odluci o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila (''Narodne novine'', broj: 122/14, 122/16 i 130/17)", objasnili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene