Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je tu lud?

Do kada ovakvo pravilo: Prvo doktoru po potvrdu, a onda po turiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Možemo onda i od turista tražiti potvrdu da je zdrav, jer dolazi čovjeku u kuću', šali se Lorencin.

Da bi uopće iznajmljivali apartmane i sobe, iznajmljivači privatnog smještaja moraju imati liječničku potvrdu kojom dokazuju da nisu oboljeli od PTSP-a ili da nemaju, primjerice, neku zaraznu bolest. 

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

Ova potvrda traži se već godinama, iako ona nema nikakvu važnost. Privatni iznajmljivači tako moraju otići do svog obiteljskog lječnika, koji im onda izda potvrdu da mogu u svoju kuću primati goste. A oni koji bi tu potvrdu, za sve obaveznu, zatražili na medicini rada, to bi znali platiti i do 200 kuna.

Izanjmljivačima stoga nije drago što prije primanja gostiju moraju posjetiti liječnika. 

'Po ovome što sada stoji, svatko mora kod svoga obiteljskog doktora dobiti potvrdu, odnosno lječničko uvijerenje. Što znači biti osposobljen za primati goste? Po tome bi bilo da nemate neku psihičku bolest, ne znam, pita se Božo Burić, privatni iznajmljivač.

Ministar turizma: 2014. bi trebala nadmašiti rekordnu 2008. godinu!

No, potvrda liječnika je tek kap u moru hrpe papira i dozvola... Privatni iznajmljivači moraju pribaviti i riješenje o pružanju usluga u domaćinstvu - knjiga Evidencije prometa, popis gostiju i prijava Turističkoj zajednici, lječničko uvjerenje izdano do kraja travnja, vidno istaknuti cjenik usluga - standardizirana ploča na ulaz u apartman, spemljeni na uvid svi izdani računi, paušalno godišnje plaćanje boravišne pristojbe i poreza te plaćanje članaranie Turističkoj zajednici.

Ipak, lječničke potvrde uskoro će postati povjest. Ministar turizma Darko Lorenzin najavljuje da u suradnji s Ministarstvom zdravlja ukida tu odredbu.

'Ako ćemo se malo našaliti, onda možemo od turista tražiti potvrdu da je zdrav, jer dolazi ipak čovjeku u kuću', zaključuje ministar Lorenzin. 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene