Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat Vlade je "čista nula"

Što se događa s Inom? Dok Plenković tvrdi jedno, njegov ministar tvrdi drugo

Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što će biti s dionicama Ine? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U Vladi idući tjedan kreću s izborom savjetnika za Inu, koji bi, između ostalog, trebao dati procjenu stanja u toj naftnoj kompaniji. I dok ministar energetike, Tomislav Ćorić, sve otvorenije govori o novom strateškom partneru za Inu, premijer Plenković ostaje pri svom.

Premijer je i u utorak ponovio da Vlada ne odustaje od kupovine MOL-ovih dionica. No, njegov je ministar u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV bio rječitiji. Prodaja dijela HEP-a, kako bi se financirao otkup Ine, više nije opcija.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Analiza Hrvoja Krešića HDZ i DP potpisali sporazum: "Ta koalicija djeluje poprilično krhko, a zanimljiv je i trenutak potpisivanja" Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Detalji suradnje HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra"

"S vremenom su dozrele neke druge ideje i iznalazak strateškog partnera... i mislimo da će Ina puno bolje funkcionirati uz potencijalnog strateškog partnera", rekao je u ponedjeljak Tomislav Ćorić.

Andrej Plenković je rekao da čeka što će reći savjetnici "koji će nam dati dvije opcije: jedna temeljita analiza i evaluacija vrijednosti MOL-ovih dionica u Ini, druga varijanta da se pronađe strateškog partnera."

Od odluke da se kreće u izbor savjetnika prošla su tri mjeseca. A od one da će se Ina vratiti u hrvatsko vlasništvo gotovo godinu dana. Ministar financija tvrdi da je natječaj za savjetnika pri kraju.

"Očekujemo da ćemo ga do kraja idućeg tjedna ćemo poslati", rekao je ministar Zdravko Marić.

Rezultat rada Vlade je "čista nula"

Šef SDP-a je kritičan. Od obećanja na Badnjak, kaže, nema ništa. "Vlada troši vrijeme, energiju i novac hrvatskih građana, a rezultat je evidentan: čista nula", rekao je Davor Bernardić.

Predsjednica poručuje da je važna energetska neovisnost. "U to moj ured i ja nismo uključeni, nemamo kapaciteta. Međutim, vjerujemo da će vlada uz pomoć stručnjaka donijeti najbolju moguću odluku", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Osim ruskog Rosnjefta, za Inu je, tvrdi američka veleposlanica, zainteresirana jedna zapadna tvrtka, koja nije htjela otkriti. Vlada još nije odgovorila jesu li te činjenice svjesni.

Ni naftni stručnjak Davor Štern ne zna tko bi mogao biti igrač sa zapada. Ali misli da je novi partner bolji od otkupa MOL-ovih dionica.

"Ne bih potpuno odbacio mogućnost usuglašavanja s MOL-om i postizanja novog dogovora, ali ako je MOL spreman prodati te dionice strateškom partneru s kojim bi se složila hrvatska vlada, kojem bi trebala prodati dio svojih dionica... Mislim da bi to bilo dobro rješenje", rekao je Štern.

I dok u Vladi čekaju stav investicijskih savjetnika, stručnjaci poručuju: Veliki igrači ispituju teren. A njihov interes je zasad iskazan samo putem medija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene