Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anketa

Koje su seksualne navike i stavovi u Srbiji, BiH, Hrvatskoj: Zanimljivo istraživanje psihologa prvo je takvo u regiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jeste li ikad razmišljali koliko se razlikuju stavovi Srba, Hrvata i Bošnjaka kad je riječ o seksu. Upravo je to tema istraživanja doktora psihologije u kojem možete sudjelovati i vi.

Doktora psihologije Srđana Puhala zanimalo je što o seksu i temama usko vezanima za seksualnost misle mladi u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini. Ubrzo je svoje istraživanje proširio na sve generacije, a onda izišao i iz granica zemlje.

"Ideja je vrlo jednostavna, prvo sam krenuo s mladima, pa sam počeo istraživati cijelu BiH jer sam shvatio da nismo imali takva velika ozbiljna istraživanja na razini države. Zanimljivo će biti usporediti razlike u stavovima i ponašanjima među generacijama", rekao nam je Puhalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite oprezni Dobijete li ovaj SMS - ne otvarajte ga i ne šaljite ništa: Na perfidan način pokušavaju se dočepati važnih podataka

Jako mu je važno da na anketu odgovori što više različitih ljudi. Zasad je prikupio oko 1700 ispitanika, ali pitanje je radi li se o reprezentativnom uzorku s obzirom na to da je bez budžeta zasad anketu dijelio isključivo preko društvenih mreža.

"Bitno mi je uključiti ljude sa sela, iz grada, različitih stupnjeva obrazovanja i godina", dodao je psiholog.

Koga ne zanima seks?

Tada mu je postala zanimljiva ideja da BiH stavi u regionalni kontekst, tj. da usporedi stavove drugih zemalja bivše Jugoslavije. Među Srbima je prikupio već 1100 odgovora, a sada počinje istraživati stavove Hrvata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Panika u europskoj državi nakon što su dužnosnici objavili zlokobno upozorenje građanima da se pripreme na rat

"Koga ne zanima seks? Kada analiziram sve podatke, namjeravam izdati publikaciju u kojoj bih usporedio te rezultate. To bi trebalo biti ozbiljno istraživanje u koje ću uključiti razne psihološke varijable", pojasnio je Puhalo.

Anketa koju provodi u potpunosti je anonimna i kratko traje. Ako želite da i vaši stavovi uđu u rezultat istraživanja ili vas jednostavno zanima koja su se pitanja našla u njemu, možete odgovoriti OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene