Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve neizvjesnije

Što će biti sa slovenskom ratifikacijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li stanje u Sloveniji poremetiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju? Sve izvjesniji pad Vlade u Sloveniji i prijevremeni izbori, pod veliki upitnik stavljaju pitanje ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora!

Ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić sutra putuje u Bruxelles gdje će s visokim dužnosnicima Europske unije između ostalog razgovarati i o rješenjima mogućeg problema.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Hrvatska čeka ratifikaciju još šest zemalja. Sve osim Slovenije pokrenule su postupak. Padne li Vlada, neizvjesno je kada bi to pitanje moglo doći na red u slovenskom parlamentu.

'Proceduralno može doći od određenog otezanja imajući u vidu činjenicu da u slučaju raspisivanja prijevremenih izbora može doći do odlaganja o formiranju Vlade', pojasnio je dr. Sandro Knezović, sa Instituta za međunarodne odnose.

>> Barroso Slovencima: Do 1. srpnja ratificirajte hrvatski pristupni ugovor

Premijer Milanović je optimističan: 'Bit ćemo članica EU od sredine ove godine, to čvrsto vjerujem bez obzira na neke sitnije poteškoće na tom putu.' Ovakav razvoj događaja nam stvara ozbiljan problem, uvjeren je bivši ministar vanjskih poslova.
Gordan Jandroković. 'Ponekad se stiče dojam da i premijer Milanović i ministrica Pusić očekuju da će se stvar riješiti sama po sebi, da će nekakvo čarobno rješenje doći. Međutim to se sasvim sigurno neće dogoditi bez čvrste i jasne politike hrvatske strane', kaže Jandroković.

Hrvatska je itekako aktivna po tom pitanju, tvrdi visoki izvor iz ministarstva vanjskih poslova. 'Pratimo sve, u komunikaciji smo, naravno da nas zanima, ali mislim da nije zabrinjavajuće', rekla je Pusić.

Vesna Pusić sutra putuje u Bruxelles na sastanak s povjerenikom za proširenje Europske Unije Štefanom Füleom i drugim visokim dužnosnicima Unije. Razgovarat će između ostalog i o problemu sa Slovenijom.

'Sama činjenica da je proces ratifikacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji kao dvije vrlo utjecajne članice EU pri kraju, ukazuje na to da će pritisak na ostale zemlje se povećati', kaže Knezović. On je uvjeren kako je slovensko odugovlačenje s ratifikacijom samo pokušaj korištenja bolje pozicije u bilateralnim odnosima, te da će i naši najbliži susjedi na kraju ipak reći DA Hrvatskoj u Europskoj uniji. A problem Ljubljanske banke rješavat će se odvojeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene