Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će četiri dana

Stjuardese Croatia Airlinesa u petak započinju štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon propalih pregovora s upravom Croatia Airlinesa o kolektivnom ugovoru članovi Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova u petak u 6 sati kreću u štrajk.

Ovaj prvi u nizu štrajkova koji namjeravaju organizirati, trajat će do utorka, 13. srpnja, u 6 sati ili do odluke štrajkaškog odbora o prekidu štrajka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sinidkat prometnih pilota 'Smanjivanje prava u CA dovodi u pitanje sigurnost putnika' Slika nije dostupna U petak ujutro Stjuardese Croatia Airlinesa kreću u štrajk

>> Croatia Airlines izgubila najmanje 2 milijuna eura

'Nakon neuspješnog mirenja s upravom Croatia Airlinesa članovi Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova prisiljeni su na štrajk. O uvjetima potpisivanja kolektivnog ugovora bezuspješno su pregovarali od kraja prošle godine, a od veljače rade isključivo po pravilima koje postavlja uprava', stoji u priopćenju Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.

Predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor kao predstavniku vlasnika tvrtke – Republike Hrvatske poslali su dopis u kojem navode razloge štrajka.

Tijekom pregovora s upravom Croatia Airlinesa Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova odustao je od većine svojih zahtjeva, upozoravaju u pismu. Svjesni teške gospodarske situacije u zemlji i svijetu, članovi sindikata pristali su na smanjenje plaće od 5%, dodatna smanjenja kroz kraći obračun noćnog rada te znatno smanjenje naknade za prijevoz. Odustali su i od pregovaranja o normnom naletu.

'Lista zahtjeva od kojih odbijamo odustati i koje smatramo uvjetom za potpisivanje kolektivnog ugovora, je nematerijalne prirode, a čak 3 zahtjeva su minimum propisan Zakonom o radu koji uprava negira kao primjenjiv na nas, kategorički odbija teme otvoriti za razgovor, te smatra da su kabinsko i letačko osoblje jedini radnici Republike Hrvatske koji ta prava nemaju i ne zaslužuju. Čak i Pravilnik o radnom vremenu članova posade zrakoplova za koji uprava smatra da pobija prava iz Zakona o radu samim nespominjanjem istih, ističe da se mora uzeti u obzir sve važeće zakone i propise Republike Hrvatske', stoji u dopisu SKOZ-a predsjednici Vlade.

'Croatia Airlines zakida za ugovorenu plaću'

'Mi želimo da nas se o izmjenama u rasporedu rada obavještava u skladu sa Zakonom o radu, 7 dana ranije, osim u slučaju hitnog prekovremenog rada. Desetljetna praksa Croatia Airlinesa je nedefinirano javljanje izmjena, čak i 12 sati ranije je nešto za što smo se morali izboriti. Želimo da nam se stanku regulira u skladu sa Zakonom o radu. Svjesni posla koji radimo, ne tražimo da promet stane, ali zakon predviđa sporazumno korištenje tog vremena. Poslodavac i o toj temi odbija pregovarati.

Oduzeto nam je 6 dana godišnjeg odmora koje smo imali na otežane uvjete rada, mi tražimo da nam se vrati 5, pošto smo sada na zakonskom minimumu, a uvjeti rada su dodatno pogoršani štednjom na broju posada, jedinim kadrovskim uštedama koje je uprava poduzela. Ugovorom o radu je plaća izražena u bodovima, no način obračuna plaće nije definiran ugovorom ili kompanijskim pravilnikom, pa ga želimo definirati kolektivnim ugovorom. Također moramo istaknuti kako smatramo da poslodavac radnike zakida za ugovorenu plaću pošto bodove dijeli sa 182 radna sata, što je još jedan 'popust na radnu snagu' koji uprava nije znala iskoristiti za pozitivno poslovanje', ističe SKOZ.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova ima 170 članova. U štrajku će sudjelovati svi osim 20% ukupnog kabinskog osoblja koliko ih je prema aktualnim propisima obvezno raditi tijekom štrajka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene