449538
449538
449538
449538
449538

'Tenzije se dižu da bi se dobilo više glasova u kutijama'

  • , 08.09.2016., 14:41
  • Autor:
  • komentara

Bivši predsjednik Hrvatske i kandidat na listi Narodne koalicije Stjepan Mesić i bivši premijer Srbije Zoran Živković ocijenili su u četvrtak u Zagrebu da se zaoštrene odnose između Hrvatske i Srbije može i mora normalizirati.

 
 
 
 
Stjepan Mesić i Zoran Živković (Sanjin Strukic/PIXSELL)
Stjepan Mesić i Zoran Živković (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Za to je, smatraju, potreban dijalog, a slažu se da su sadašnje tenzije dijelom rezultat aktualne predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Mesić i Živković su i osobni prijatelji, a uoči kave u kafiću "Charlie" dali su izjavu za novinare u kojoj su ustvrdili da između dviju susjednih zemalja postoje problemi i pojačane tenzije, te pozvali na njihovo rješavanje i smirivanje situacije.

Mesić je ustvrdio kako on i Živković, predsjednik srbijanske Nove stranke, u svojim zemljama predstavljaju one snage koje žele miran suživot i dobru suradnju između Hrvatske i Srbije. "Problema ima, ali oni se mogu riješiti, samo moraju i jedna i druga strana biti za to", ustvrdio je.

Hrvatska treba pomoći Srbiji, BiH i Crnoj Gori da što prije uđu u Europsku uniju koja je "naš interes i sudbina", poručuje Mesić. Jugoistok Europe pod svaku se cijenu treba udružiti u EU. "Da otvorimo svoje granice i surađujemo, da je građanima svejedno s koje su strane granice, da nema ovog dizanja na potenciju nesporazuma koji su mogu riješiti za stolom", dodao je.

O tome tko je kriv za sadašnje podignute tenzije Mesić nije htio govoriti, ali je podsjetio da je prošlost "bila burna". Osnovni krivac je, kaže, u tome da se poslije odlaska Tita nije našao miran način raspleta u Jugoslaviji. "No, do njega je teško moglo doći jer je Milošević mislio da se silom mogu promijeniti granice, a to se onda nije moglo rješavati sporazumom", rekao je.

Da su tenzije nepotrebne poručuju i Mesić i Živković, jer se sva pitanja mogu riješiti mirno, razumno, dijalogom, a slažu se da su sadašnji odnosi između dviju zemalja dijelom narušeni i uslijed predizborne kampanje u Hrvatskoj.

"Jedan od razloga svakako je i taj, jer su neki mislili, neću ih imenovati, da ako malo dignu tenzije da će dobiti malo više glasova u kutijama. Ja u to nisam siguran", kaže Mesić.

Živković drži da će se nakon izbora "sigurno smiriti strasti", ali smatra da to nije dovoljno. Suradnja između Hrvatske i Srbije mora biti podignuta na višu razinu, a građani tih zemalja zaslužuju miran i lagodan život, poručio je.

Očekuje pomoć Hrvatske u daljnjem putu Srbije prema EU, "a ne opstrukcije koje su najavljene u kampanji". Također, očekuje rješavanje svih problema povratnika izbjeglica Srba u Hrvatsku, kao i da se status hrvatske nacionalne manjine u Srbiji podigne na višu razinu.

Postoji odgovornost Hrvatske i Srbije u vezi pitanja BiH, naglašava Živković i kaže da oko toga "ne smije biti igranja s politikom i politikantstvom zbog izbora". (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se