Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pospremite kišobrane

Stižu nam prave ljetne temperature!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobre vijesti stižu za sve koji u nadolazećem tjednu slažu blagdanski kalendar: od utorka proljepšanje i ljetne temperature. Kišobrane možete slobodno spremiti!

Klimatološki, ljeto je već počelo, no svibanj je uglavnom bio promjenjiv, a krajem mjeseca i hladan. Ipak, ako se malo prisjetite, prva polovica je bila gotovo ljetna. Izvještavali smo s brojnih plaža, o kupačima i ljetnim temperaturama, a onda se 13. sve nekako promijenilo. Uz zahladnjenje u gorju je pao i snijeg, a mnogi su u uvjerenju kako je u svibnju posvuda palo i dosta kiše. No, nije posve tako.

Pročitajte i ovo Vrijeme 5. svibnja Vremenska prognoza Početak tjedna donosi žuti meteoalarm za dio Hrvatske: Slijedi nova promjena Ilustracija Vremenska prognoza Pred nama je velika promjena vremena: Meteorolog otkriva koliko ćemo čekati na temperature kakve smo imali za vikend

U gorskim krajevima, pa prema unutrašnjosti Dalmacije primjerice palo i manje kiše nego je to u svibnju uobičajeno. Količina oborine u Zagrebu i Splitu zadržala se oko prosjeka, a u Rijeci i Dubrovniku ipak je palo nešto više, oko 20-30 posto. Tek je u ponegdje u Slavoniji i Baranji zabilježeno gotovo tri četvrtine više kiše nego što obično padne u svibnju.

Pojava Europskog monsuna

Promjenjivo vrijeme krajem mjeseca pa i početkom lipnja možda bi mogli pripisati pojavi Europskog monsuna. Iako mnogi za njega nisu čuli, u prosječno 7 od 10 godina na našem kontinentu dolazi do tog fenomena. Donosi nam kišu i grmljavinske pljuskove često praćene obilnijom oborinom. Promjena vremena najčešće se zapaža početkom i onda ponovno sredinom lipnja.

To nas vodi do jedne konkretne, sasvim sigurne promjene koja nam stiže već sutra. Ovo pogoršanje, iako neće trajati jako dugo, moglo bi biti poprilično intenzivno. Grmljavinski pljuskovi, mjestimice i obilnija kiša.

Od utorka - sunčano!

Dobre vijesti zato rezervirane su za ostatak tjedna. Već od utorka poslijepodne bit će sve sunčanije, doduše u početku svježe, no i to će se vrlo brzo promijeniti. Vikend nam je još daleko, no s obzirom na to će da mnogima od vas to biti i četiri slobodna dana, možda i mali godišnji, znajte da bi se, prema današnjim prognozama trebalo zadržati većinom lijepo, sunčano i vrlo toplo.

Postoje neke indicije za malo kiše ili kakav pljusak u subotu, no za sad, to ne izgleda strašno, a još uvijek je i prognostički gledano jako daleko pa ćemo vas o tome naravno još izvještavati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene