Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska tražila izuzeće

Stiže sezona grijanja, a s njom opet i priča o (pre)skupim bojlerima

Bojler/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Bojler/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Provjera bojlera/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Provjera bojlera/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bojler/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Bojler/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Čišćenje dimnjaka (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
S dolaskom jeseni stiže i sezona grijanja, a prije nego pojačate termometre u stanu, valjalo bi provjeriti i plinske instalacije te bojlere. Mnogi se pitaju i što je s europskom Direktivom po kojoj se plinski turbo-bojleri, kakve ima većina hrvatskih kućanstava, više ne ugrađuju.

Prije sezone grijanja instalacije i uređaje treba detaljno provjeriti. Edo iz Zagreba je servis već odradio, kako kaže, ponajprije zbog sigurnosti.

Pročitajte i ovo Cijepanje drva (Foto: Dnevnik.hr) Nema jeftinije opcije Čeka li nas najskuplja sezona grijanja dosad? S padom temperatura rastu cijene plina, struje, drva... Dimnjačar pregledava bojler, arhiva (Guliver/Thinkstock) Struku nitko nije pitao Trošak od 2 milijarde kuna: 75.000 građana morat će klasične plinske bojlere zamijeniti novima?

Po pitanju sigurnosti je bezbrižan, ali zanima ga što će biti s novom europskom Direktivom prema kojoj se plinski turbo-bojleri i njihovi dijelovi više ne proizvode, niti ugrađuju. U slučaju kvara, morao bi nabaviti novi - kondenzacijski bojler.

"Mislim da je to samo otimanje novaca. Razlika u cijeni je velika, a stari bojleri su najnormalnije radili“, kaže Edo s početka priče.

Glavna razlika je, ističe struka, u smanjenoj potrošnji i boljoj učinkovitosti kondenzacijskih bojlera. Ipak, oni su i puno skuplji - stoje od osam do 13 tisuća kuna.

Dejan Lončarić iz grupacije dimnjačara pri HGK kaže da to stvara velike probleme naročito u višestambenim zgradama. "Tu se trebaju uskladiti svi koji su priključeni na taj postojeći dimnjak, znači svi stanari po cijeloj vertikali. U 90 posto slučajeva taj dimnjak nije pogodan za izmjenu, nego je potrebna sanacija", kaže Lončarić.

Bojler/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Čišćenje dimnjaka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zbog svega, Hrvatska je od Europe zatražila izuzeće od ove Direktive. "Grupacija dimnjačara je pokrenula tu inicijativu jer mi kao dimnjačari donosimo tu lošu vijest građanima da ne mogu promijeniti bojler onakav kakav su imali. Nadamo se da će moći preko EU fondova, kroz energetsku obnovu. Ako ništa drugo, da se one zgrade koje se rade kroz energetsku obnovu, prirede s novim dimovodima ili saniranim dimnjacima“, kaže Lončarić.

"Rješenje za građane u Ministarstvu gospodarstva još uvijek nemaju. Kažu nam kako su pregovori s Europskom komisijom pri kraju, a hoće li Hrvatska biti izuzeta od ove Direktive, znat će se sredinom idućeg mjeseca.

Do tada, neizvjesnost se nastavlja za oko 70 tisuća kućanstava, koja koriste plinske turbo-bojlere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene