Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska pomoć

Stiže pomoć Romima u legalizaciji bespravnih objekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Varaždinskoj županiji, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 711 pripadnika romske nacionalne manjine, a njih 135 predalo je zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekta za čije troškove će im trebati pomoć.

Na koji način pomoći Romima da plate troškove legalizacije razgovarali su danas u Varaždinu čelni ljudi Varaždinske županije, predstavnici općina u kojima se nalaze romska naselja, predstavnici Roma te saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, inicijator sastanka.

Kajtazi je nakon sastanka izjavio da na problemu legalizacije romskih objekata intenzivno radi već više od godine dana te da će tom problemu posvetiti i preostali dio svog mandata. Dodao je kako mu je cilj poštivati odluku resorne ministrice Anke Mrak-Taritaš, odnosno da se većina objekata legalizira u slijedeće dvije do tri godine, uključujući i romska naselja.

Izvijestio je kako je 90 posto Roma koji imaju bespravno sagrađene objekte, predalo zahtjeve, a posebno je zadovoljan što su Romi uvažili njegov savjet da zahtjeve predaju među posljednjima, jer će imati više vremena da pokuša prikupiti novce za legalizaciju.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Ilustracija Autoput uz Dravu Romsko naselje sravnjeno sa zemljom dok su obitelji bile raseljene zbog poplave, policija pokrenula istragu

>> Mrak-Taritaš: Svaki djelatnik može odraditi 500 slučajeva legalizacije na godinu

Saborski zastupnik Kajtazi ističe da je oko 97 posto Roma nezaposleno i da im je teško samostalno platiti troškove legalizacije. Najavio je da će zato kroz Nacionalni i Akcijski plan za Rome, kroz različite fondove i od sponozora pokušati pribaviti što veću financijsku pomoć, ali je ujedno pozvao Rome da i oni sami, u sklopu svojih mogućnosti, participiraju u pokrivanju troškova.

Zamjenik župana Alen Kišić rekao je da će županija pomoći u sklopu svojih mogućnosti, ali da pred zakonom svi moraju biti jednaki, odnosno da su pravila za legalizaciju ista za sve. Dodao je da već sada postoji iznos od 175 tisuća kuna, prvotno namijenjen za pokretanje izgradnje vodovoda u jednom romskom naselju, koji je moguće iskoristiti kao pomoć za pokriće dijela troškova za legalizaciju.

Na novinarski upit što će biti sa bespravnim objektima za koje nije predan zahtjev za legalizaciju, Kišić naglašava da će se takvi slučajevi pokušati pojedinačno rješavati s resornim ministarstvom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene