Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature iznad 30 stupnjeva

Stiže novi toplinski val: Vrućine sa sobom donose još jednu opasnost za građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliku štetu organizmu nanosi i izlazak iz rashlađenih prostorija na vrućinu. Tim više što su prostorije često 10 i više stupnjeva hladnije od vanjske temperature. Na to, upozoravaju liječnici, valja dobro pripaziti, posebice idućih dana jer stiže nam novi toplinski val.

U cijeloj Hrvatskoj temperature su u četvrtak išle iznad 30 stupnjeva. Tko je mogao, osvježio se u moru, a oni u unutrašnjosti – u fontani.

Pročitajte i ovo Kineske bolnice pod pritiskom zbog vala oboljele djece - 1 Zabrinjavajuće Pretrpane bolnice u Kini podsjećaju na početak COVID-a: Oni tvrde da nije ništa zabrinjavajuće, ali... Ilustracija Sve se istražuje Tajanstvena respiratorna bolest pogađa pse, sve više oboljelih, a i mrtvih! Stručnjaci ne znaju što se događa

"Najradije bih zaplivala, ali znam da nije dopušteno", ekipi Nove TV rekla je Vilma, turistica iz Finske, dok je na Zrinjevcu bućkala noge.

Mnogi će sljedećih dana tražiti osvježenje. Stiže novi toplinski val, zbog čega je Meteoalarm izdao je upozorenje za cijelu Hrvatsku.

"Ovako vrijeme, i još malo toplije, nastavit će se idućih nekoliko dana, najviše tijekom vikenda. Temperature će svugdje biti iznad 30 stupnjeva. Na moru će biti oko 32 ili 33 stupnja. Na kopnenom području, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, 35 do 36 stupnjeva, a ponegdje čak i do 37 stupnjeva", objasnio je Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

Mnogi Hrvati s vrućinom se bore pomoću klimatizacijskih uređaja. Ipak, razlika između temperature u unutarnjem i vanjskom prostoru ne bi smjela biti prevelika.

"Preporučamo da ta razlika u temperaturi u unutarnjem rashlađenom i vanjskom prostoru bude oko šest stupnjeva. Veća razlika šok je za organizam. Taj nagli izlazak dovodi do termolegulacijskog sloma", rekla je specijalistica hitne medicine dr. Matija Rimac.

Posebno upozorenje dr. Rimac uputila je mladima: "Mladi po ovom vremenu često kolabiraju. Oni ne računaju da i njihovo tijelo nije spremno za temperaturne promjene", rekla je.

Mnogi se tako i pothlade: Ni upale pluća ljeti nisu neuobičajene.

"U ovom periodu godine po velikim vrućinama bakterije se teško razvijaju. Znači, teško je vjerovati da bi se razvila bakterijska upala pluća, više su to virusne upale, odnosno atipične upale pluća", objasnila je Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu.

Najugroženiji su kronični bolesnici. Idućih dana valja pripaziti i držati se hlada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene