Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio inspekcijski nadzor

Iz Svetog Duha se oglasili nakon uznemirujuće snimke: "Podnijeli smo policiji prijavu"

Iz bolnice Sveti Duh oglasili su se nakon što su medije procurile snimke tijela koja leže na podu mrtvačnice.

Stigao je odgovor iz bolnice Sveti Duh nakon što su internetom počele kružiti snimka na kojoj se vidi da u mrtvačnici na podu leže tijela. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh zgrožena je snimkom preminulih bolesnika na podu Zavoda za patologiju KBSD, koju su jučer objavili mediji. S dubokim poštovanjem prema preminulima, ali i njihovim obiteljima, činimo sve da ispitamo sve okolnosti ovog slučaja i da se sankcioniraju odgovorni.

Pročitajte i ovo Tomislav Dulibić novi horor u bolnici Tijela leže na podu mrtvačnice na Svetom Duhu: "Ja se nadam da je ovo iznimka"

Na tom tragu, današnji nenajavljeni, a treći po redu u posljednja dva mjeseca inspekcijski nadzor Službe sanitarne inspekcije Državnog inspektorata, utvrdio je da je od ukupno 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika, u trenutku nadzora bilo slobodno njih 9 i da su sva tijela umrlih bila u rashladnim uređajima. U obje sale za obdukciju nisu zatečena tijela umrlih bolesnika, niti je u tijeku bila obdukcija. Pokazivači na oba rashladna uređaja u mrtvačnici, koja su ukupnog kapaciteta za čuvanje 12 preminulih osoba, u trenutku nadzora pokazivale su temperature od 5,7 i 6,5 stupnjeva Celzijevih, u skladu s propisima.

Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije KB Sveti Duh koji je na snazi od 2014. godine propisuje kako se postupa s tijelima umrlih osoba. Članak 27. Pravilnika propisuje da se tijela umrlih osoba stavljaju u hladnjak, a ako za to nema mjesta, polažu se na u tu svrhu priređen stol, umotani u plahtu. Tijela umrlih osoba nije dopušteno polagati na pod mrtvačnice ili s mrtvim tijelom postupati na način bez pijeteta. Postupanje suprotno odredbi tog članka predstavlja grubu povredu radne dužnosti.
Snimka je jučer navečer objavljena u medijima, a prema navodima čitatelja koji ju je dostavio, stara je dva tjedna. Ravnateljica je o snimci zatražila očitovanje predstojnika Zavoda za patologiju KBSD prof.dr.sc. Fabijana Kneževića koji je u današnjem pisanom očitovanju izjavio kako tijekom travnja 2023. godine, tj. u vrijeme kad je navodno nastala snimka, nijedan dan nije bilo preminulih osoba koje su ležale izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu. Predstojnik Zavoda isto tako jamči da je u mandatu sadašnje ravnateljice, od siječnja prošle godine, postupanje Zavoda bilo u skladu s Pravilnikom.

Pročitajte i ovo Dinka Živalj, glasnogovornica Bolnica podnosi prijavu Glasnogovornica zagrebačke gradske uprave: "Pretpostavka je da je netko iz rashladnih uređaja izvadio tijela, slikao ih i pustio to van"

Uprava Bolnice podnijela je danas kaznenu prijavu II. Policijskoj upravi, protiv nepoznatog počinitelja, kako bi se utvrdilo da li je netko namjerno izvadio umrle bolesnike iz rashladnih uređaja i tada napravio snimku. Isto tako istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor bolnice je u tijeku."

Dnevnik Nove TV za komentar pitao je Svena Seiwertha, predsjednika Hrvatskog društva za patologiju i sudsku medicinu

"Znate da sve bolnice su krenule u obnovu prema tome situacija je izvanredna to je najmanje što možemo reći, a u izvanrednoj situaciji se događaju nažalost stvari koje nisu uvijek kako bismo željeli da budu", poručio je Seiwerth.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene