Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicijski skandal

Zbog svađe šteta u desecima milijuna kuna i 700 radnika bez posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnja najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji pretvorila se u jedan od najvećih investicijskih skandala. Gotovo 700 zaposlenika već mjesecima čeka više puta odgađano otvaranje.

Šteta se broji u desecima milijuna kuna. Najgore su prošli zaposlenici i najmoprimci, koji već gotovo 5 mjeseci čekaju početak rada. Izvor problema je na relaciji investitor – glavni izvođač radova. Oni se međusobno optužuju za nemar, nepoštivanje ugovora i zakona. Više puta su se sukobljavali,a jednom prilikom je na gradilištu morala intervenirati i policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite Čeka nas kaos! Zbog ogromnih radova ovog vikenda nema tramvaja u nekim dijelovima grada, ukidaju se četiri tramvajske linije Slika nije dostupna Pelješki most poprima konture Ovo sve više nalikuje na most: Korona usporila gradnju, no Kinezi sada rade punom parom

Posljednji radovi i čišćenje najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji, vrijednog 85 milijuna eura, obavljalo se prije dolaska inspekcije. Planove bi im mogao pomutiti bivši glavni izvođač radova koji od Supernove potražuje gotovo 40 milijuna kuna. 'Mi imamo dosta veliki problem što je to već 5 mjeseci. Iza nas stoji oko 3 tisuće ljudi od 15 firmi koji imaju veliku šansu da ostanu na cesti', rekao je Zdravko Tolić, direktor Fodeus gradnje.

Prepirke odgodile sve

Trgovine su s radom trebale početi još u lipnju. Neishodovanje dozvola i prepirke između investitora i izvođača radova odgodili su sve. Zbog kašnjenja Supernova najmoprimcima duguje oko 18 milijuna kuna. Odgovornim smatraju izvođača i traže naknadu štete. 'Mi potražujemo sigurno negdje oko 20 milijuna kuna od njih, što iz naslova penala, što iz naslova preplaćenog iznosa', pojasnio je Grgur Jolić, direktor Supernove Hrvatska.

>> Trgovački centri na teškim mukama, a gradi se još novih

Nesuglasice navodno traju od samog početka gradnje. Promjena projektne dokumentacije, odugovlačenje i nemogući uvjeti na gradilištu argumenti su izvođača radova. A uvjeren je i da su nadležna državna tijela pogodovala investitoru o čemu je obavijestio i Povjerenstvo za sprečavanje korupcije. Tvrdi tehnički pregled ne može biti legalan. 'Po zakonu o građevini to je nemoguća misija obzirom da mi kao glavni izvođač moramo dati svoje završno izviješće', smatra Tolić.

500 registratora s dokumentima

Tolić je pravdu pokušao istjerati nedostavljanjem dokumentacije. No Supernova je ipak uspjela pripremiti 500 registratora s dokumentima. Spremni su za inspektore. 'Ne očekujemo veće probleme. Već je obavljen neki predtehnički pregled u kojem su službe ustanovile da nema većih problema', uvjeren je Jolić. U ispravnost objekta vlasnik ne sumnja. Prvim posjetiteljima nadaju se već u četvrtak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene