Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priželjkuju povratak na staro

Kad će se život na Banovini barem malo normalizirati? "Bojimo se raditi, bojimo se biti doma, svugdje nam je isto"

Aktualno Galerija Posljedice razornog potresa u Petrinji Posljedice razornog potresa u Petrinji Foto: DNEVNIK.hr Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini Foto: DNEVNIK.hr Kuhari volonteri u Petrinji Kuhari volonteri u Petrinji Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice potresa u Banovini - 2 Galerija 1/4 >>
Kuhari volonteri brinu se da stanovnici Banovine ne ostanu gladni, većina trgovina je zatvorena, a kuće su uništene. Potrebno je još mnogo kontejnera te je Vlada držala hitan sastanak.

Stanovnici Banovine priželjkuju povratak na staro, no nitko im ne može reći kada će im se život barem malo normalizirati. U Petrinji tako i dalje većina trgovina ne radi, kao ni uslužne djelatnosti, obnavljaju se i banke, a čeka se jedino ispred Centra za socijalnu skrb. U petrinjskim trgovinama vrata su još uvijek zatvorena.

"Danas kad se riješi, počisti, budemo vidjeli što nam donose dani. Bojimo se raditi, bojim se biti doma, svugdje nam je isto" , govori Valentina Marić, prodavačica iz Petrinje.

A kada je gotovo sve zatvoreno, a kuće su uništene, građane prehranjuju kuhari volonteri.

"Ja ne mogu otići ni kupiti kruh, ja sam ovisna o ovome, govori Josipa iz Petrinje.

Kuhari podijele po nekoliko tisuća porcija na dan, a kuhaju na mjestu koje, kaže petrinjski gradonačelnik, nije sigurno. Zatražili su zato ugostitelji sastanak s Crvenim križem.

"Želimo da oni preuzmu organizaciju da se mi povučemo, nama nije problem ostati četiri tjedna ako treba. Nećemo ostaviti nikoga gladnog, ali moramo napraviti strukturirani izlazak van iz ovog i da država preuzme donacije i sve iz robnih rezervi što ide", rekao je Marin Medak iz Udruge ugostitelja.

No još tjedan dana kuhat će se na istom mjestu, s ugostiteljima volonterima. Osim za hranu, u Petrinji se jedino čeka na jednokratnu socijalnu pomoć.

''Razmatramo soluciju da se maknemo iz Petrinje, pa će nam to biti za prvu ruku da se snađemo, ja sam i bez posla ostala'', rekla je Anamarija iz Petrinje.

Pomoć se željno iščekuje.

''Svaka pomoć je uvijek dobro došla, makar s hranom. Pa makar i riječ podrške, to nam znači puno'', objašnjava Marija iz Petrinje.

"Samcima je omogućena jednokratna pomoć do 2500 kuna, a obiteljima do 3500 kuna, kod nas mogu dobiti obrasce ispuniti zahtjev'', objašnjava Marija Čihor Abramović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Petrinji.

Novac će sjedati na račune, nekima će ih donijeti i poštar.

"Ja ovdje prolazim, ako nekog nađem od svoje stranke sretan sam kao malo dijete. Ne zna se tko je više sretan, ja ili oni", rekao je poštar Predrag Grbeša.

Predragu je kuća uništena, ali umiruje svoje sugrađane. "Mirovine će ići, sutra prekosutra ili u ponedjeljak, ali bit će sve isplaćeno, mi poštari smo od čelika", govori.

Da Petrinjcima ništa ne manjka, pobrinule su se Tanja i Jasna, kiosk u centru radi od jučer.

Pročitajte i ovo Stjepan Kostanjević potresi ne prestaju Gradonačelnik Gline odgovorio na prozivke: "Svaka kritika dobro dođe, ali mi smo se organizirali od prvog dana..."

"Ljudi plaćaju režije, imamo novi aparat za kavu, bonove, križaljke, dnevnu štampu", komentiraju prodavačice Tanja Celić i Jasna Pejnović.

Život bi u privremenu normalu trebala vratiti hitna isporuka kontejnera. Potrebno ih je oko tisuću, pa je u Vladi održan hitan sastanak s proizvođačima. A osim izrade, kontejneri bi se mogli i iznajmljivati.

"Navodno je to dobro za EU, da EU plaća najam, mi smo predložili da 500 kontejnera možemo napraviti za dva mjeseca, izjavio je proizvođač Josip Mihalić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon juriša na Kongres I Nancy Pelosi poziva na smjenu Donalda Trumpa: ''Ako se to ne dogodi brzo, započet ćemo postupak opoziva''

Mnogi čuvaju svoje kuće te ih ne žele napustit.

"Zato jer je ovo moj dom, moja kuća, moje djetinjstvo, uživancija, ovo je moja duša", rekla je vlasnica kuće u Glini, Đurđica Tuksar.

U Strašniku se pak radi na novoj trafostanici.

Pročitajte i ovo Darinko Dumbović "Nesmotrenost u komunikaciji" Dumbović još jednom komentirao razbijanje ograde: "To nije bio incident, ispričao sam se dečkima"

Sve novo. Bit će bolje nego prije. Staro je sve polomljeno", izjavio je Abulugma, radnik u HEP-u.

Bolje nego prije, jer  izranjavan kraj Banovine to je zaslužio.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene