Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠUPLJI TOPLOVODI

"Hodamo u dekama i svi smo živčani": Stanari zgrade u Dubravi danima bez grijanja i ne zna se kad će ga dobiti

Radovi u Ulici Mirka Deanovića (Foto: A. Mišić)
Radovi u Ulici Mirka Deanovića (Foto: A. Mišić) Foto: A. Miši?
Temperature vani su oko nule, a stanari zgrade u Ulici Mirka Deanovića u zagrebačkoj Dubravi već su šesti dan bez grijanja. Situacija je, kažu, neizdrživa, a nadležni u GSKG-u poručuju da se sve radi kako bi se "složeni problem" riješio i kako bi što prije dobili grijanje.

"Zima je za poludjeti, trpimo već šesti dan. Na sebi imamo deke, u njima hodamo okolo, a ne možemo niti spavati jer smo pokriveni s poplunom i tri deke. To nije samo par sati, tako je već šesti dan! I svi smo živčani jer možete zamisliti kako je to u zgradi prepunoj stanara s malom djecom. Evo, imam prvašića i jedva čekam da ga odvedem u školu da se malo ugrije", u dahu nam je ispričala Ana Mišić, stanarka u Ulici Mirka Deanovića u zagrebačkoj Dubravi, gdje su u ponedjeljak ušli u šesti dan bez grijanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUKNUĆE TOPLOVODA FOTO Hoće li uspjeti? Radnici HEP Toplinarstva užurbano popravljaju vrelovod, obećali grijanje do kraja dana Puknuće vrelovoda u Zagrebu - 1 Dio Zagreba bez grijanja VIDEO Pukla cijev s toplom vodom, građani bijesni u hladnim stanovima: "Vani je je**nih 6 stupnjeva, a mi nemamo grijanje"

Nije bilo druge nego obratiti se za pomoć medijima. 

Mišić ističe kako je obavijest o obustavi toplinske energije zbog radova stavljena 11. siječnja iako ga nije bilo već od 10-og. Djelatnici HEP Toplinarstva dolazili su, kaže, u četvrtak i petak, ali grijanje nije proradilo.

"Preko vikenda se ništa nije događalo. Svi prebacuju odgovornost na drugoga, nikoga nije briga, a to je hitna intervencija, temperature vani su ispod nule, trebali su to riješiti u roku od jednog dana", kaže Ana Mišić i dodaje da se problem odnosi na dva ulaza u ulici.

"Nitko cijeli vikend nije izašao na intervenciju da se vidi gdje je kvar, puknuće cijevi i svi se ograđuju. Kotlovnica se ograđuje, HEP Toplana se ograđuje, Gradsko stambeno isto tako, natežu se čiji će biti račun sanacije, dok se stanari i dalje smrzavaju", rekla je Ana Mišić.

U međuvremenu su i ekipe došle na teren, a na otklanjanju kvara se radi.

U rano pak poslijepodne stigli su i odgovori nadležnih službi, GSKG-a i HEP Toplinarstva i obrazloženje zašto se problem rješava čak šest dana što stanarima koji se smrzavaju izgleda kao cijela vječnost.

HEP Toplinarstvo: Puknuće cijevi sanirali smo još 12. siječnja

U HEP Toplinarstvu navode da su 11. siječnja obustavili isporuku toplinske energije zbog puknuća cijevi što je sanirano idući dan.

"Međutim, naknadno je utvrđeno da postoji i puknuće na unutarnjim instalacijama grijanja  čija sanacija je u nadležnosti upravitelja stambene zgrade. Kada upravitelj stambene zgrade sanira puknuće na unutarnjim instalacijama grijanja u Ulici Mirka Deanovića 19 uspostavit će se isporuka toplinske energije krajnjim kupcima", navode u HEP Toplinarstvu.

GSKG: Daju se maksimalni napori za što skoriju uspostavu grijanja

Iz Gradsko-stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) koje je upravitelj zgrade odgovaraju kako su dojavu o problemu grijanja u zgradi Mirka Deanovića 19 i 21 dobili od predstavnika suvlasnika zgrade 11. siječnja te da je riječ o vrlo složenom problemu zbog čega sanacija i traje danima.

"Na teren je izašao naš izvoditelj hitnih intervencija Instalacije Denčić. Provedenim ispitivanjem je utvrđeno procurenje na instalaciji grijanja na izlazu iz zajedničke plinske kotlovnice za ulaze Mirka Deanovića 7-21. Kako je predmetna kotlovnica u sustavu HEP-Toplinarstva d.o.o., o istome smo ih odmah izvijestili te je HEP-Toplinarstvo 12.1. obavilo sanaciju procurenja na izlazu iz zajedničke kotlovnice. Nakon toga je 13.1. izvoditelj hitnih intervencija obavio dodatno ispitivanje sustava grijanja pri čemu je ustanovljeno daljnje procurenje na drugom dijelu instalacije te je 15.1. obavio iskop ispred ulaza 19 i 21, pri kojem je učeno vidljivo procurenje i dotrajalost vanjskog toplovoda.

Temeljem toga smo dali nalog za ispitivanje vanjskog razvoda instalacije na uličnom dijelu (javna površina ) te za izmjenu cjevovoda na mjestu ulaza u zgradu. Ujedno je zatražena suglasnost vlasnika u čijem stanu prolazi temeljni dio razvoda instalacije za izvođenje sanacije.

U ovom trenutku se obavlja sanacija ovog složenog problema procurenja te se daju maksimalni napori za što skoriju uspostavu grijanja. Bitno je naglasiti i kako je vanjski toplovod, koji povezuje kotlovnicu i četiri zgrade star oko 45 godina i dotrajao", stoji u objašnjenju GSKG-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene