Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo iz Lipika

Stakla iz Hrvatske na najskupljim limuzinama na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaćom proizvodnjom do samog svjetskog vrha probila se tvrtka Lipik Glas. Stakla iz te tvornice naručili su i taksiji u Londonu. A već ih na sebi nose najskuplje limuzine na svijetu.

"LTC" odnosno "London taxi company" ugravirat će se još tisućama puta u tvornici stakla u Lipiku. Ugovor s engleskom tvrtkom sklopljen je do 2021.-e godine.

Pročitajte i ovo PR Aktivna Hrvatska Ne propustite prvi trening Aktivne Hrvatske u Lipiku Slika nije dostupna Potraga obustavljena Pronađena 15-godišnja djevojka koja je nestala u Lipiku

"Planovi londonskog taxija su da proizvode negdje oko 5 do 6 tisuća vozila odnosno taxija godišnje. Znači kompletno staklo na vozilu će biti proizvedeno iz Lipika", kaže Danijel Zadjelović, generalni direktor Lipik Glasa.

U englesku metropolu već se isporučuju prvi primjerci, a za nekoliko mjeseci kreće i serijska proizvodnja. No promet od dva milijuna eura, koliko će godišnje donositi posao s londonskim taxijima, samo je manji dio prihoda staklarskog čuda iz Lipika.

15.000 novih vjetrobranskih stakala svakih mjesec

Čak 15 tisuća novih vjetrobranskih stakala svaki se mjesec proizvede u ovoj tvornici. Velika većina njih rezervirana je za luksuzne sportske automobile najpoznatijih svjetskih marki. Cijena jednog takvog vozila kreće se od 300 tisuća do 2 milijuna eura.

"Od Bentleya, McClarena, Aston Martina, Lamborginija, Rolls Roycea, Ferrarija - uglavnom svi luksuzni brendovi u ovom času u principu uzimaju stakla iz Lipika“, kaže Zadjelović.

Stoga ne čudi što je samo u posljednja dva mjeseca zaposleno novih 30 radnika u proizvodnji. Njihova prosječna neto plaća iznosi 4.800 kuna.

"Kod nas su zapravo uglavnom zaposleni ljudi sa ovog kraja, znači lokalno stanovništvo", kaže Saša Božić, voditelj proizvodnje.

Rad po najvišim standardima

A ono radi po najvišim standardima. U čistoj sobi, gdje se spajaju stakla - pazi se na svaki detalj. Jedna dlaka ili malo prašine dovoljni su da sve upropaste.

"Posao nije fizički zahtjevan, ali traži veliku koncentraciju i veliku obazrivost na sam proizvod", kaže Mario Egređija, majstor operator čiste sobe.

Četiri milijuna eura prošle je godine uloženo u modernizaciju pogona. Do kraja ove investirat će se još dva milijuna. Lipik Glas iz same svjetske kreme proizvođača stakla još se dugo - ne planira micati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene