Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH: U prosvjedu neće sudjelovati političke stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Travanjski prosvjed Saveza samostalnih sindikata Hrvatske je neupitan, a u prosvjedu neće sudjelovati političke stranke, poručili su sindikalci.

Najveća hrvatska sindikalna središnjica najavila je prosvjed protiv poskupljenja i narušavanja standarda građana za 12. travnja na Trgu bana Jelačića, a predsjednica SSSH Ana Knežević rekla je, u vezi najava nekih stranaka da će se pridružiti prosvjedu, kako u njemu neće biti nikakvih političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razrješenje s dužnosti SSSH joj izglasao nepovjerenje, Knežević tvrdi da je to mišljenje manjine Slika nije dostupna Tri godine kušnje Uzela sindikalni novac: Ani Knežević godinu dana uvjetno

SSSH je pokrenuo inicijativu za potpisivanje prvog Socijalnog
sporazuma u Hrvatskoj, za razdoblje od dvije godine. Socijalni
partneri bi sporazumom trebali definirati što će se raditi u tom
razdoblju te na dogovorenim područjima, pojasnila je Knežević dodajući kako bi sporazum trebalo objaviti, a potom i organizirati nadzor njegove provedbe.

Sindikalci su izrazili nezadovoljstvo Koalicijskim sporazumom HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji je pretočen u program Vlade za mandat 2008. - 2011., ističući kako su u njemu zanemarena pitanja od interesa za hrvatsko radništvo.

SSSH je nezadovoljan politikom plaća, pri čemu je pitanje minimalne plaće tek jedan segment problema. Također ima primjedbe na uvjete rada, pitajući se kako Vlada vidi uređenje pitanja ugovora o radu na određeno vrijeme, kao i primjenu politike fleksigurnosti u konkretnim zakonodavnim rješenjima.

Rad na crno, koji u Hrvatskoj obuhvaća 20 posto tržišta rada, Vlada uopće ne prepoznaje kao problem u kontekstu porezne evazije već ga vidi samo u kontekstu 'lažne nezaposlenosti', rekla je Knežević.

Sindikalci su nezadovoljni i socijalnim partnerstvom, jer njegova
bit nije uključenost u donošenje odluka, već uvažavanje stajališta socijalnih partnera.

Također su istaknuli potrebu nacionalnog konsenzusa oko toga što još treba privatizirati, a to svakako ne bi trebao biti putnički promet Hrvatskih željeznica, koji nije predviđen kao izuzeće od
privatizacije.

Sindikalci traže izradu novog regionalnog ustroja Hrvatske, te ustroj sustava izdavanja radnih dozvola u okviru Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a ne MUP-a.

Ističu kako je sramotan i ponižavajući iznos socijalne naknade,
obzirom da je cilj Vlade povećanje osnovice s trenutnih 400 kuna na 500 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene