Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju brojne goste

Središnja svečanost proslave pravoslavnog Božića u Vinkovicma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja svečanost proslave pravoslavnog Božića ove se godine održava u Vinkovcima.

U povodu pravoslavnoga Božića danas su u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji služene božićne liturgije, a posebno je svečano bilo u vinkovačkom Hramu Silaska Svetog Duha na Apostole, u kojem je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop lipljanski Jovan, vikar srpskog patrijarha.

Pročitajte i ovo Pravoslavci obilježavaju Božić - 6 Tradicija i običaji Pravoslavni vjernici slave Božić: Slavlje je veliko, a želje svima iste - zdravlje, mir, sreća i veselje Svečani prijem povodom pravoslavnog Božića - 1 Okupljanje u Westinu Brojni političari došli Pupovcu u goste u povodu pravoslavnog Božića: Pogledajte tko je pronašao novčić koji nosi sreću

Na liturgijskome slavlju pročitana je ovogodišnja božićna poslanica srpskog patrijarha Irineja. 

Mitropolit Pavlović na Badnju večer pozvao vjernike na molitvu za mir

Među vjernicima, nazočni božićnoj liturgiji bili su i predsjednici Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac i Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Đorđe Čurćić te generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

Hram Silaska Svetog Duha na Apostole u Vinkovcima replika je izvorne građevine iz 1793. godine, u potpunosti srušene 1991. godine. Proračunskim novcem hram je ponovno izgrađen prije nekoliko godina te još traje njegovo uređenje.

Po podacima vinkovačke parohije, u Vinkovcima živi oko 1.200 Srba, od kojih je tek 80-tak vjernički aktivno.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene