449071
449071
449071
449071
449071

'Hrvatski špijun' se nagodio, pristao na zatvorsku kaznu?

  • , 05.09.2016., 13:49
  • Autor:
  • komentara

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu održano je saslušanje na kojem je iskaz dao osumnjičeni za kazneno djelo špijunaže, koji je uhićen u petak u akciji koju su proveli operativci BIA-e u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom, piše srpski list Danas.

 
 
 
 
Špijun, ilustracija (Foto: Thinkstock,fotomontaža)
Špijun, ilustracija (Foto: Thinkstock,fotomontaža)

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je kako je tužitelj predložio pritvor zbog opasnosti od bijega te mogućeg utjecaja na svjedoke, kao i zbog osnovane sumnje u ponovno počinjenje kaznenog djela.

Kako javlja Telegraf, osumnjičeni za špijunažu, nagodio se sa Tužiteljstvom za kaznu zatvora od tri godine.

Srpski list Danas piše kako se postavlja pitanje ima li ovo uhićenje veze sa inzistiranjem Hrvatske na tome da Srbija izmijeni zakon kojim se uspostavlja takozvana univerzalna nadležnost nad procesuiranjem ratnih zločina.

'Pojedini mediji tvrde da je osumnjičeni "prodavao" Hrvatima povjerljive kontraobavještajne podatke na osnovu kojih je podignuto devet optužnica za ratne zločine protiv pripadnika srpskih snaga', piše list Danas.

Filip Švarm, glavni urednik tjednika Vreme, za Danas kaže da jedno s drugim nema izravne veze jer još uvijek nemamo točne podatke o čemu je zapravo riječ.

'Uhićenja je bilo i ranije i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali uglavnom za ratne zločine. Ovdje je, bar prema postojećim informacijama, riječ o špijunaži. Više informacija može se očekivati sutra. I ovo je jedna od pojava koja je izazvana odnosima dviju zemalja koji traju već šest mjeseci', kazao je Švarm u nedjelju te dodao da EU s pozornošću prati sve što se događa na relaciji Beograd – Zagreb, no reakcija iz Bruxellesa neće tako brzo stići.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnosigurnosne agencije, za list Politika, kazao je da treba otkriti koji su podaci ustupljeni, kao i tko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu, jer nije uhićena samo jedna osoba već je riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih.

Upozorio je da, ako je točno da je riječ o bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske koji nikada nije bio pripadnik Vojske Srbije, onda on nije bio u poziciji da oda neke ključne vojne ili druge tajne podatke. Stojanović smatra da iza aktivnosti hrvatske obavještajne službe na Balkanu redovno stoji aktivnost njemačke obavještajne službe. On ne očekuje reakciju i pritisak Bruxellesa na Zagreb i Beograd.

Odvjetnik Đorđe Kalanj, za list Danas kazao je kako je Srbija izabrala 'najdrastičniji način za rješavanje situacije u kojoj je, prema onome što su službeni podaci i onome se može vidjeti u medijima, uhićeno lice zbog sumnje na špijunažu'. Dodaje kako kazneno djelo špijunaže ima veze sa politikom između dvije države.

'Bilateralni odnos između zemalja određuje hoće li se u rješavanju nastale situacije ići putem procesuiranja uhićene osobe pred sudom ili će se ići ka drugim mjerama koje podrazumevaju diplomatsko rješavanje problema, protjerivanje, dogovor ili upućivanje diplomatskih nota i svega što podrazumijeva diplomatski odnos dvije zemlje. Srbija je ušla u procesuiranje uhićenog i objavljivanje informacije u medijima, što je najdrastičniji put rješavanja problema' objašnjava Kalanj za list Danas.

Sumnje u istinitost uhićenja

List Danas piše kako iz vlastitih izvora doznaje da postoje sumnje u službenu verziju oko uhićenja hrvatskog špijuna jer, kako napominju njihovi izvori u zapisima na postoji vojni časnik u krajiškoj vojsci pod tim imenom.

'Prema našim izvorima, riječ je o klasičnoj obavještajnoj podvali, čiji su ciljevi prikriveni. S obzirom da je informacija prvo puštena u medije, a potom službeno potvrđena, ali samo sa inicijalima uhićenog, nije isključena mogućnost da je riječ o tome da se utvrdi tko će nakon vijesti o uhićenju osumnjičenog pokušati kontaktirati onog tko je stvarno osumnjičen da je špijun', piše list Danas.

Dodaju kako postoji više osoba s tim imenom koje bi mogle biti špijuni, a jedna od njih je nekadašnji časnik JNA koji je sudjelovao u pokušaju osnivanja raznih paravojnih formacija u Kninu. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se