Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla prosvjedna nota

Srbi poludjeli zbog 'povijesne perverzije', Kovača i Thompsona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije drži kako bi "uzdržavanje od ovakvih ocjena s hrvatske strane ubuduće pridonijelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusjedske suradnje".

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je prosvjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača hrvatskim medijima 16. travnja "u kojima se vrijeđa i omalovažava Republika Srbija", priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Vučić maškare; ilustracija - 2 Tenzije zbog maškara Razmjenjivali smo prosvjedne note sa Srbijom, ali ovakvu još ne: "Čujte, diplomatski možda nije baš pristojno"

Kako je objavljeno na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva, "Ministarstvo smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama dužnosnika Hrvatske primjena zakona Srbije opisuje riječima 'povijesna perverzija', a Srbiji implicira da je 'država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih' ".

U priopćenju se navodi kako srbijansko ministarstvo vanjskih poslova "koristi ovu priliku da ukaže na to da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno događaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osjećaj ugroženosti, što je izravna posljedica izbjegavanja nadležnih organa Hrvatske da ovakve pojave adekvatno sankcioniraju i javno osude".

"Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog sudjelovanja hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona na vjerskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. travnja 2016. i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pjesme 'Čavoglave', i 'Jasenovac i Gradiška Stara', u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju prijetnje Srbima", istaknuto je u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Veleposlanik Republike Hrvatske i predstavnici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova "suglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dvije zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja", navedeno je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Srbije o prosvjednoj noti koja je upućena Hrvatskoj.

U intervjuu za Jutarnji list od 16. travnja ministar Kovač kazao je: "Jasno je da potpuna suradnja s Haaškim sudom kriterij u pregovorima. Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudac i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, pače povijesna perverzija, i onemogućava dobrosusjedsku suradnju". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene