Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrljić: Ispričavam se, radi se zapravo o nesporazumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon skandaloznih događaja oko premijerne izvedbe Euripidove "Bakhe" na Splitskome ljetu, koju je zbog nekih nepoćudnih scena ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić htio zabraniti, predstava će večeras ipak biti premijerno izvedena onako kako ju je postavio mladi redatelj Oliver Frljić.

Štrljić je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskome HNK izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, te ustvrdio kako nikad na Splitskom ljetu i u HNK autorska sloboda nije dovedena u pitanje. Sve što se dogodilo u stvari je nesporazum, premijera će se održati, a neka ćemo pitanja rješavati nakon premijere, rekao je Štrljić.

Pročitajte i ovo Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Ravnatelj Dramskoga programa Splitskoga ljeta Goran Golovko ispričao se redatelju Frljiću i cijeloj autorskoj ekipi "Bakhe" zbog nemilih događaja, dodajući kako je on pozvao Frljića na Splitsko ljeto te se smatra odgovornim za ono što se dogodilo. 

No, rekao je Golovko, predstava se dopunjuje i priprema do premijerne izvedbe, do kada se stvari mogu mijenjati.

Prvakinja splitske Drame Zoja Odak ocijenila je sramotnim što se predstava zabranjuje praktički pred ulaskom Hrvatske u EU. 

Sramotno je također da se i takvim stvarima mora baviti premijer Ivo Sanader ni kriv ni dužan, dodala je.

Na konferenciji je izbila vrlo oštra polemika Štrljića s autorskim timom na čelu s redateljem Frljićem, i tek na pitanje novinara o tome hoće li biti premijere Frljić je odgovorio da će se predstava održati kao što je i najavljeno.

Premijerna izvedba "Bakhe" počet će u 21 sat na sceni dvorišta Osnovne škole "Spinut".

Slučaj "Bakhe": Kazališno vijeće splitskog HNK-a podržava pravo na autorski izričaj 

Kazališno vijeće splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) priopćilo je danas u povodu slučaja zabrane i povlačenja zabrane premijere Euripidove "Bakhe" na Splitskom ljetu da apsolutno i bezuvjetno podržava pravo na autorski izričaj i autonomnost umjetničkog čina.

Kazališno vijeće splitskog HNK-a na čelu s predsjednicom Nennni Delmestre poručilo je s izvanredne sjednice kako je ipak zadovoljno što će se predstava održati onako kako ju je zamislio autorski tim, te što demokratski standardi i načela hrvatskog društva neće biti dovedeni u pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene