Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Hajduka novinari van

Gay pride: Splitsko gradsko vijeće ustraje na Prokurativama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće uoči prihvaćanja dnevnoga reda tematske sjednice posvećene Hajduku, prihvatilo je zaključke kojim se podupiru nedavne odluke Grada da se gay parada 9. lipnja ove godine održi na Prokurativama, a ne na Rivi.

Takve zaključke predložio je vijećnik HČSP-a Luka Podruga, a od 23 nazočna vijećnika 13 ih je javnim glasovanjem poduprlo tu odluku.

U prihvaćenim zaključcima, kojima se podupire odluka Grada da se gej parada održi na Prokurativama, a ne na Rivi, izražen je i, kako je rečeno, prosvjed protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji podupirući održavanje parade na Rivi ne priznaje legitimne i legalne odluke gradske vlast. U zaključcima se također poziva građane Splita na mirno i dostojanstveno ponašanje u vrijeme održavanja gej parade.

Prihvaćanju zaključaka prethodila je oštra polemika Luke Podruga i vijećnika oporbenih SDP-a i HNS-a. Podrug je za potporu ministra unutarnjih poslova Ostojića održavanju parade na Rivi, a ne kako su odlučile gradske vlasti na Prokurativama, rekao da je akt "čistog političkog nasilja", jer ne može ministar određivati lokaciju održavanja gej parade, nego je to u ovlasti Grada.

"Ministar Ostojić je takvim ponašanjem doveo u neugodnu poziciju pripadnike MUP-a, koji će osiguravati splitsku gej paradu", istaknuo je Podrug, dodavši kako se radi o "iznimno ozbiljnom nesporazumu".

>> Gay pride usprkos peticiji ipak na rivi, policija spremna na SVE!

Regairao je i SDP-ov vijećnik Marin Jurjević, ocjenivši Podrugov istup kao "dolijevanje ulja na vatru". "Ministar (Ostojić) je zadužen za sigurnost svakoga građanina RH, on je postupio sukladno zakonu, a ne mimo zakona", rekao je Jurjević. Naglasio je kako ne vidi elemente "za tako teške riječi na račun ministra Ostojića i njegova ministarstva", što ih je izgovorio Podrug te ocijenio kako bi ministarstvo unutarnjih poslova postupilo protuzakonito da nije postupilo onako kako je postupilo.

'Grad je dužan odrediti lokaciju gej parade'

Podrug je uzvratio kako je Grad dužan odrediti lokaciju gej parade, što je i učinio, a ne "ministar i ministarstvo unutarnjih poslova". "Ne može se ministar (Ostojić) tako ponašati, pa nije on dobio izbore u Splitu", rekao je Podrug.

Jurjević je povišenim tonom za takav Podrugov istup rekao da "prelazi sve granice i ne može ga se više tolerirati" na što je Podrug Jurjeviću uzvratio riječima: "Ne vičite, niste Vi Ranko Ostojić"!

HNS-ov vijećnik Goran Kovačević je za istup Luke Podruga protiv ministra Ostojića, rekao da predstavlja "pamflet".

U polemiku se umiješao i HDZ-ov vijećnik Mirko Ramljak rekavši kako je potpora ministra Ostojića održavanju gej parade na Rivi "najgrublje miješanje u ingerencije lokalne samouprave, a opasno je da se policija miješa u ono što treba odlučivati gradska vlast".

Jurjević je replicirao Ramljaku ocjenivši njegov istup provokacijom, pa mu je Ramljak uzvratio: "Provokacija je kad ministar Ostojić kaže - gej parada mora biti na Rivi"!  Vijećnik SDP-a Gojko Čepo stajući u obranu ministra Ostojića, rekao je kako se, po zakonu, javno okupljanje prijavljuje policiji, a ne gradu.

>> Saznali smo što Splićani danas misle o gay prideu

Nakon žučne polemike i prihvaćanja zaključaka klub vijećnika SDP/HNS je zatražio stanku. Jurjević je za vrijeme stanke Podrugov istup na početku današnje sjednice nazvao nasiljem kako bi se zasjenila i zakukuljila glavna tema sjednice Gradskog vijeća - stanje u HNK Hajduku. "Podrug je ovo smišljeno napravio, napao je ministra (Ostojića) i ministarstvo unutarnjih poslova pod izlikom poziva na dostojanstvo u vezi gej parade pa mi se čini da se želi stvoriti izgred na početku današnje sjednice", rekao je Jurjević.

Nakon stanke prihvaćen je sa 17 glasova potpore i Jurjevićev prijedlog po kojem Gradsko vijeće poziva građane, u vezi gej parade, na mirno i dostojanstveno ponašanje te da time Split pokazuje da je otvoren i civiliziran grad, koji se ne protivi izražavanju različitosti. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić je pri prihvaćanju Jurjevićeva zaključka podsjetila da je dio takvog zaključka već prihvaćen na prijedlog Luke Podruga.

Sjednica Gradskog vijeća je potom nastavljena iza zatvorenih vrata, jer je dio podataka glede Hajduka, kako je obrazloženo "poslovna tajna". Zatvaranje za javnost dijela sjednice Gradskog vijeća o kojem se govori o "poslovnoj tajni" zatražili su Uprava i Nadzorni odbor Hajduka te vijećnici HDZ-a.

Tako je Nevenka Bečić jedan dio sjednice novinare poslala van na zahtjev nekih vijećnika. Usred sjednice pala je i odluka o puštanju ceste na zapadnoj obali, što je osobno učinio Kerum.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene