Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerumova sestra na čelu

Split: Smijenjen Goja, postavljena Kerumova sestra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Splita na današnjoj je sjednici za svoju predsjednicu izabralo Nevenku Bečić, kandidata Nezavisne liste Željka Keruma, smijenivši prije toga dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Tomislava Goju iz HDZ-a.

Smjena Goje i izbor Nevenke Bečić za predsjednicu splitskog Gradskog vijeća obavljeni su na zahtjev svih devet vijećnika Nezavisne liste Željka Keruma koje su u glasovanju podržali još četvoro vijećnika: Hrvatske stranke prava (HSP), Hrvatske čiste stranke prava (HČSP), Stranke umirovljenika te neovisni vijećnik. Time je ostvarena većinska potpora 13 vijećnika, od ukupno 25 koliko ih ima splitsko Gradsko vijeće. Glasovanju o prijedlogu za izbor Nevenke Bečić prethodilo je demonstrativno napuštanje sjednice troje nazočnih od ukupno četvoro vijećnika HDZ-a uz obrazloženje kako ne žele sudjelovati u obiteljskom skandalu Željka Keruma, čija je sestra Nevenka Bečić predložena a zatim se bez nazočnosti HDZ-ovih vijećnika izabire za predsjednicu Gradskog vijeća umjesto Goje iz HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi intendant? Kerum: Mucalo stvara mostove među ljudima Slika nije dostupna Istraga u tijeku Kerumova sestra utajila tri milijuna kuna poreza?

>> Kerum: Samo me narod može smijeniti

Prilikom izbora Nevenke Bečić za predsjednicu, 13 vijećnika koji su podržali Gojinu smjenu glasovali su za nju, dok su dva vijećnika bila protiv a četiri suzdržana. HDZ-ovi vijećnici, koji su napustili sjednicu, nisu sudjelovali u glasovanju. Za novog dopredsjednika Gradskog vijeća izabran je kandidat Kerumove Nezavisne liste Tomislav Borozan, također bez sudjelovanja u glasovanju vijećnika HDZ-a. Ovakvom raspletu prethodila je dvosatna žučna rasprava u kojoj su vijećnici SDP-a i HNS-a, uz HDZ-ove vijećnike, stali u obranu Goje, čiju smjenu je predložila Kerumova Nezavisna lista. Oni su isticali kako je Gojo korektno vodio sjednice, a vijećnici Kerumove Nezavisne uzvraćali su kako Gojo ne podržava rad gradonačelnika Keruma i njegove Nezavisne liste te da je Gojo član stranke čiji se predsjednik Gradskog odbora Dujomir Marasović javno suprostavlja gradonačelniku.

HDZ: Splitu prijeti vladavina dinastije Kerum

Vijećnici HDZ-a su rekli kako Splitu prijeti opasnost da njime zavlada dinastija Željka Keruma. Vijećnici SDP-a su među ostalim isticali da se Gojinom smjenom u Splitu raskida 'koalicija' Kerumove Nezavisne liste i HDZ koja je Goju i izabrala za predsjednika Gradskog vijeća. Reagirali su HDZ-ovi vijećnici tvrdeći da nisu nikad bili u koaliciji sa Kerumovom Nezavisnom listom. Takvu koaliciju negirala je i Nevenka Bečić i ustvrdila da je Kerumova Nezavisna lista bila 'neiskusna' kad je nakon lokalnih izbora ovog proljeća glasovala za HDZ-ovog kandidata za predsjednika Gradskog vijeća.

Na početku današnje sjednice, dok je njome još predsjedao Tomislav Gojo, on izvjestio je kako 4 vijećnika HDZ-a osnivaju svoj vijećnički klub, to jest istupaju iz zajedničkog kluba u kom su bili s devet vijećnika Nezavisne liste Željka Keruma, s kojom inače nikad nisu potpisali koalicijski sporazum. Gradonačelnik Kerum je za vrijeme zaoštrenih rasprava nekoliko puta na primjedbe vijećnika SDP-a i HDZ-a na način vladanja gradom te na njegove poduzetničke projekte uzvraćao kako je on na izborima pobijedio i HDZ i SDP, da se 'ne da potpkupiti' i da je on 'doktor za pare (novce)'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene