Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Gripe ih dovela - JNA

Splićani u ratu - s paunovima: "Krešte od jutra do sutra i uvijek se vraćaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijavili su ih policiji i svim mjerodavnim institucijama, kažu da im uništavaju imovinu, ugrožavaju sigurnost u prometu i iznad svega, od njihove vike ne mogu spavati. Riječ je o okršaju Splićana i - paunova! Na tvrđavu Gripe dovela ih je bivša JNA. Danas ih ima 50-ak i još se množe. Komunalci Grada Splita pozivaju zainteresirane na udomljavanje ovih prekrasnih, ali bučnih ptica.

"Oni krešte od jutra do sutra. Mi ih zalijevamo vodom, krumpirima ih gađamo, ali se uvijek iznova vraćaju", kaže Splićanin Joško Jaković

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Tako otprilike govore stanari splitskog naselja Gripe. A u parkiću iza njih prekrasni paunovi mirno šetaju, šire rep i glasaju se. Upravo to sustavno glasanje izluđuje stanare, a najgore kada ih se skupi desetak i više pod prozorima, pa još noću.

"Dok ih je bilo 10-ak u redu. Ali kad ih je 50... To je prevršilo svaku mjeru", kaže stanar Neven Čatipović

Uspoređuju ih sa navijačkim trubama vuvuzelama.

"To je katastrofalan osjećaj kad se probudim u tri u noći a paun dreči na garaži. Ja se dignem da ga pogodim štapom i padnem u susjedovo dvorište i tako ljut sve prijavim policiji".

I tako su paunovi s Gripa prijavljeni policiji, veterinarima i gradskim komunalcima. Zaustavljaju promet, jedu povrće u vrtu...

"Na aute se penju. Imamo par slučajeva gdje su ogrebana vozila".

No, ima i onih koji brane paunove.

"Ne mislim da su nasilni, ne mislim da su teroristi. Sve skupa mi to izgleda pomalo smiješno. To bi trebalo ograditi i urediti, dovoditi djecu. To može biti odlična priča", smatra Ivica Bubalo.

Za sada su paunovi prepušteni sami sebi i volonterima. A Grad je danas pozvao sve zainteresirane da se jave gradskoj komunalnoj službi - za udomljavanje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene