Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inauguracija Zorana Milanovića

Stručnjak za odnose s javnošću oštro o Plenkoviću: ''Izgledao je kao da se duri. Ne uklapa se u tu pristojnu priču''

Prof.dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović
Prof.dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prof.dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović Prof.dr.sc. Marijana Grbeša-Zenzerović Foto: DNEVNIK.hr Gosti specijalne emisije Nove TV koja prati inauguraciju Zorana Milanovića Gosti specijalne emisije Nove TV koja prati inauguraciju Zorana Milanovića Foto: DNEVNIK.hr Stipe Mesić Stipe Mesić Foto: DNEVNIK.hr +0 Stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić Galerija 1/4 >>
Hrvatska je danas dobila petog predsjednika Republike od neovisnosti. Zoran Milanović točno u podne u Uredu predsjednika prisegnuo je pred sucima Ustavnog suda, a njegovu inauguraciju prati specijalna emisija Nove TV.

Inauguracija Zorana Milanovića potpuno je drugačija od onih dosadašnjih hrvatskih predsjednika jer je prva koja se nije održala na Markovu trgu. Pozvano je nikad manje uzvanika – svega 40-ak, a ovo je i prva inauguracija nakon odmah obavljena i primopredaja Ureda predsjednika.

Analiza predsjedničkog govora

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Zoran Milanović u podne je prisegnuo za predsjednika i održao svoj prvi predsjednički govor.

''Bio je vrlo kratak. Spomenuo je dosta stvari na koje su se osvrnuli i bivši predsjednici u svojim govorima – radnička prava, solidarnost, korupcija. U svakom slučaju, govor je bio kratak. Sve u svemu, kompletna inauguracija bila je kao vjenčanje kod matičara – vrlo kratko i učinkovito'', rekla je politologinja Marijana Grbeša-Zenzerović.

Stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić kaže da se od Milanovićeva predsjedničkog govora možda puno očekivalo. 

''Govorom u pobjedničkoj noći podigao je ljestvicu odličnim govorom. On je jasno dao do znanja da neće iskakati iz svojih ovlasti, želio je poslati poruku mira i mislim da je to dobro s obzirom na stanje u kojem se nalazimo kao nacija. Pozdravio je sve svoje prethodnike i bivše predsjednike davši do znanja da su dobro radili posao. Sve u svemu, korektan govor'', zaključio je Trogrlić.

Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček kaže da je Milanović održao ''korektan govor za nekoga tko nije Zoran Milanović''.

''Više puta smo hvalili njegove govorničke vještine i originalnost u izražavanju. U ovom govoru to nismo vidjeli. Čini mi se kao da je i u ovom smislu želio biti drugačiji - 'ako su svi imali bogatu figurativnost govora, ja neću. Ako su svi govori trajali 20 minuta, ja ću 8'. Sve što su neki drugi imali, on nije'', smatra Kišiček.

Prisegu je pročitao sam

Prije govora Milanović je prisegnuo, a njegovu je prisegu obilježio trenutak u kojem je na trenutak zbunjen ostao predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović. On je krenuo prema mikrofonu kako bi čitao tekst prisege, a Milanović ga ponavljao, ali novi predsjednik prisegu je pročitao sam.  

Politologinja Grbeša-Zenzerović kaže da je to sasvim korektan Milanovićev potez. ''To je prije njega napravio samo Franjo Tuđman. Budući da ceremonija nije propisana do kraja, to je očito bila mogućnost i on je odlučio da će ju sam pročitati. To je, pretpostavljam, dio njegova karaktera – ja ću to sam. Korektna odluka'', pojasnila je politologinja.

Trogrlić: Premijer je izgledao kao da se duri

Jerko Trogrlić istaknuo je i zajedničke poruke Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović. ''Ono što mi je ostalo pozitivno u uhu jest to što je inzistirao da je rat gotov i upravo je to zajednička poruka njega i Kolinde Grabar-Kitarović s izborne večeri u kojoj su oboje pozivali na mir, zajedništvo. Ona je više puta rekla: 'Njegov uspjeh će biti naš uspjeh i uspjeh Republike Hrvatske''', rekao je Trogrlić.

Stručnjak za odnose s javnošću osvrnuo se i na premijera Plenkovića na inauguraciji, za kojega je rekao da je izgledao kao da se duri. ''Očito je još uvijek pod dojmom unutarstranačke kampanje. Mislim da je prvi od većih dužnosnika otišao s inauguracije i on se ne uklapa u tu pristojnu priču'', zaključio je Trogrlić i dodao je brzi odlazak premijera s inauguracije opravdan ako za to postoji neki važan razlog.

Šalje dobru poruku

Profesorica Marijana Grbeša-Zenzerović smatra da je Milanović promjenom mjesta inauguracije poslao dobru poruku. ''Svaki predsjednik nosi nešto svoje. Milanović je izabrao inauguraciju koja odgovara njegovu stilu i zato to podržavam. Mislim da je to dobar odgovor na političku situaciju u zemlji koja je trenutno izuzetno napeta, histerična i ovo je poruka 'ajmo stati na loptu i spustiti sve na neke uljuđene okvire''', smatra profesorica.

S druge strane, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović smatra da je izabrani predsjednik svoju inauguraciju ipak trebao održati na Markovu trgu jer je to sjedište hrvatske politike.

Na inauguraciju Zorana Milanovića pozvano je oko 40 uzvanika, a stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić kaže da bi neki Milanoviću ipak mogli zamjeriti ''elitistički pristup Pantovčaku''. ''To je kao sa svadbom. Ili ćete slaviti u krugu obitelji i najbližih prijatelja ili ćete napraviti hercegovački pir'', kaže Trogrlić.

Mesić: Ja bih napravio isto

Na inauguraciju nisu pozvani ni strani državnici. ''Ne znam koji je razlog. To zna samo on i to ćemo ga sigurno pitati u jednom od prvih intervjua nakon što stupi na dužnost'', poručila je Ivana Petrović.

Bivši predsjednik Stipe Mesić smatra da je promjena inauguracije dobra. ''Nova procedura i to je u redu. Ja sam trebao dobiti veću podršku, pa je 12 predsjednika došlo na moju inauguraciju'', rekao je Mesić. Dodaje da ne misli da je problem što na inauguraciju novog predsjednika nisu pozvani strani državnici.

''Pa, to je njegova odluka, ali mislim da nije pogriješio. Ne događa se ništa što bi posebno zanimalo i naše susjede ili širu javnost u Europi i svijetu. Normalno se sve odvija i mislim da je ta procedura dobra'', smatra Stipe Mesić.

''Ja bih isto ovo napravio. Meni je žao što nisam drugi put napravio skromniju inauguraciju'', zaključio je Mesić.

Komunikacijska stručnjakinja ističe da je na inauguraciji predsjednika važan svaki detalj jer se time pokazuje odnos prema predsjedničkoj funkciji. ''Važno je da sve bude svečano, da je svakom detalju posvećena pozornost jer to pokazuje da se drži do institucije predsjednika. Ako napravite to ofrlje, onda to znači da je i vaše mišljenje o toj funkciji takvo'', ističe Gabrijela Kišiček.

Dodaje da Milanović svojevrsnu poruku želi poslati i modernim namještajem na Pantovčaku. ''Modernost, progresivnost, sve su to neverbalni rekviziti kojima želi poslati poruku – vrijeme je za promjene'', kaže Kišiček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene