Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spašen planinar koji se izgubio na Dinari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iscrpljenog izletnika s Dinare - 38-godišnjeg S.P. iz Splita, koji je noć probdio na toj planini, pronašla je i spasila Hrvatska gorska služba spašavanja te ga je oko 11,30 sati transportirala i predala Hitnoj medicinskoj pomoći u Splitu.

U današnjem priopćenju HGSS-a stoji da su danas oko 9,30 sati preko Državnoga centra 112 dobili obavijest o izletniku na Dinari koji je potpuno iscpljen i žalio se na srčane smetnje te da više ne može nastaviti prema podnožju planine.
Riječ je o 38-godišnjem S.P. iz Splita koji se jučer uputio na vrh Dinare na koji se i popeo, ali ga je na povratku uhvatila noć te je izgubio markaciju, prenoćio je na planini i ujutro nastavio sa spuštanjem pri čemu se iscrpio i zatražio pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nizozemski 'Refado' Prodrla voda u 108 godina star brod, spašena posada Slika nije dostupna Obala Bjelokosti VIDEO: Dramatično spašavanje iz okupiranog veleposlanstva

U izravnome kontaktu izletnik je pobliže lociran između Glavaša i vrha Dinare te ga je helikopter HRZ - Zrakoplovne baze Divulje vrlo brzo pronašao. Iz helikoptera je spušten jedan spasilac koji ga je okrijepio i zbrinuo nakon čega su oboje podignuti u helikopter. Unesrećeni je transportiran i predan Hitnoj medicinskoj pomoći u Splitu.

HGSS upozorava da ovaj primjer ukazuje na veći broj počinjenih grešaka koje su, srećom, ovaj put dobro završile. Jer, navodi se, unesrećeni se na planinu zaputio sam i to unatoč svojim zdravstvenim problemima, a nije ponio ni dovoljno vode. Isto tako , unesrećeni nije bio, koliko je poznato HGSS-u, član planinarskog društva, niti je završio neku od planinarskih obuka te loše poznaje boravak i kretanje u planini.

Kako se ističe, svaki od tih razloga pojedinačno može dovesti do neželjenih posljedica, te je prava sreća da je sve dobro završilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene