Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar u Dnevniku Nove TV

Hajdaš Dončić: Neumski koridor mogao bi se izgraditi u roku od tri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas donijela odluku o raskidanju ugovora s hrvatskim konzorcijem o gradnji Pelješkog mosta na jugu.

Do sada je na radove utrošeno 58 milijuna kuna, a sve je stalo još u lipnju 2010. O ovoj Vladinoj odluci govorio je ministar Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mišljenje susjeda BiH: Prvo razgraničenje na moru, pa gradnja Pelješkog mosta Slika nije dostupna Procedura do kraja godine Milanović: Pelješki most počet će se graditi vrlo brzo

Ministre, dosad je potrošeno 58 milijuna kuna, a mosta neće biti. U danima kad se reže na sve strane nije zgodno čuti da je toliko novca bačeno u vjetar?

To nije novac bačen u vjetar jer neka rješenja koja su sada tamo mislimo koristiti u vidu rješavanja transporta robe danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Generalno, jedna investicija koja po procjeni vrijedi 4 milijarde po sadašnjim cijenama nije moguća.

Vaša je opcija neumski koridor, tvrdite da je znantno jeftiniji. Ljude zanima rješenje i prometna povezanost - kada ćemo imati tu novu trasu?

Imamo druga, jeftinija rješenja koja će povezati jug Hrvatske. Takozvani neumski koridor je pet do sedam posto ukupne investicije koja je trebala biti utrošena u izgradnju Pelješkog mosta. Ukoliko brzo postignemo dogovore s bosanskom stranom i dobijemo suglasnost Europske komisije smatram da u roku od 3 godine možemo izgraditi koridor kroz Neum.

>> Josipović o Pelješkom mostu: Vlada je našla najbolji mogući odgovor

Što je trenutačni prioritet u Vašem resoru, za što ima novca?

Imamo novac što se tiče cestogradnje za rješavanje prioritetnih, nazovimo to crnih točaka. Rješavanje prometne sigurnosti, to nam je prvenstveni prioritet. Drugo su nam obilaznice uz velike gradove, a što se tiče samih autocesta to je isključivo nastavak radova na europskim koridorima.

Jeste li dobili analize tvrtki o povećanju cestarina? Hoće li na kraju biti povećanja cestarina i ako hoće koliko će porasti?

Dobio sam preliminarne analize, 25. svibnja ću donijeti odluku o povećanju ili nepovećanju cestarina. Još jednom ću naglasiti, povećanja cestarina za stalne korisnike nema.

>> Milanović: Nitko nije podigao mali, srednji ili neki treći prst!

Ispada da HAC kao i ostale javne tvrtke svoje minuse krpaju na teret građana - zašto se te tvrtke ne restrukturiraju, smanje broj zaposlenih - postoji li takva mogućnost?

Na temelju preliminarnih podataka to je predviđeno, ja nisam do kraja zadovoljan njihovim planovima, ali do 25. svibnja oni će svoje planove korigirati. Isto tako, ti planovi uključuju smanjenje broja zaposlenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene