Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed mještana

Šovinizam u Škabrnji: 'Od pamtivijeka tu nema Roma, niti će ih biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedni skup organizirala je grupa mještana iz sela Prkosa i Škabrnje kako bi 'zaštitili' svoje posjede koji graniče sa zemljom koju je navodno kupila deveteročlana romska obitelj Ante i Mire Đanija od jedne zadarske obitelji.

"Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće. Nemam ništa protiv nikoga, ali moja djeca i unuci neće ići u vrtić i školu s njima, napišite da vam je to rekao Bandit iz Škabrnje", tim je riječima započeo prosvjedni skup koji je grupa mještana iz sela Prkosa i Škabrnje organizirala kako bi "zaštitila" svoje posjede koji graniče sa zemljom koju je navodno kupila deveteročlana romska obitelj Ante i Mire Đanija od jedne zadarske obitelji.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Iako na području Zadarske županije žive već pet, šest godina i nikada nisu, tvrde, bili u sukobu ni sa zakonom ni s mještanima, od prije dva mjeseca, kada se doznalo da su kupili 4.400 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Prkosu, više mirno ne spavaju.

"Oni su ovdje nelegalno, nemaju nikakve papire jer ta zemlja nema riješene imovinsko-pravne odnose i ne može se prodati. Ostavljaju smeće, obavljaju nuždu po našim njivama, nisu tražili papire i dozvole u općini i mi to nećemo tolerirati. Ovo je hrvatski kraj, nemaju tu što tražiti. Neka se vrate u svoje Našice odakle su došli i tamo rade što ih je volja", vidno uzbuđen vikao je Vladimir Brkić koji se s još stotinjak Škabrnjana počeo postavljati visoke drvene stupove za žičanu ogradu kako bi ogradili ne obitelj Đanija, nego svoju zemlju da oni ne mogu prolaziti preko nje.

Dok su Škabrnjani bagerom kopali rupe za ogradu, Mira i Ante Đanija sve su mirno promatrali neprestano ponavljajući da je za njih stvar čista, da imaju papire, a i načelnik općine navodno im je dao dopuštenje da se nastane na toj zemlji i bave se skupljanjem sekundarnih sirovina od čega godinama zarađuju za život i nikome ne smetaju.

"To je laž! Nisu bili u općini, nikome se nisu javili. Njihovo 3-godišnje dijete kaže da je iz Škabrnje i kad sam to čula, bilo mi je dosta. Pa kakve oni veze imaju sa Škabrnjom", vikala je na lošem hrvatskom jeziku Tatijana, a kad smo je upitali odakle je, rekla je da ni ona nije iz Škabrnje nego iz Slovenije, "ali barem nije iz Našica".

Na uzavrelom suncu i kamenjaru tek je nekoliko pojedinaca nastojalo utišati emocije tvrdeći da nije riječ ni o rasizmu ni o nacionalizmu nego da se Škabrnji opet podmeće. "Podmeće nam netko iz politike, ali igra im neće proći. Ovo je provokacija da se vidi kako će se Škabrnjani, koji su okarakterizirani kao ustaše, ponašati prema Romima. Da se vidi hoćemo li biti Europljani ili kurve. Škabrnjani su se napatili i izborili za svoje, tako će biti i ubuduće", rekao je Brkić ljuteći se na Zorana Gurlicu, direktora komunalnog poduzeća Latra, koji je pokušavao smiriti tenzije.

Prosvjed je osiguravalo desetak policajaca. Načelnik općine poručio da obitelj Đanija može živjeti mirno. Luka Škara, načelnik općine, nije se pojavio u Prkosu, tek je telefonski poručio da nema govora o nacionalizmu i da obitelj Đanija može mirno živjeti, kao i svi drugi, samo ako ima čiste papire.U njegovo ime novinarima se obratio Gurlica koji je naglasio da je riječ o području na kojemu bi u budućnosti trebala biti poslovno-stambena zona te da na spornom zemljištu ne postoje ni minimalni higijenski uvjeti za život, a da vlasnici susjednih parcela imaju pravo ograditi svoju zemlju pa makar to i zatvorilo prilazni put Đanijama. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene