444563
444563
444563
444563
444563

Solin - 'najmlađi' grad u Hrvatskoj

Solin je grad koji ujedno broji više rođenih nego umrlih.

 
 
 
 
Solin - Grad prijatelj djece (FOTO: Tino Jurić/Pixsell)
Solin - Grad prijatelj djece (FOTO: Tino Jurić/Pixsell)

Grad Solin jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da je Grad obitelji i Grad prijatelj djece, 'najmlađi' grad u zemlji jer u 30 tisuća stanovnika ima 6,5 tisuća djece, odnosno mladih do 18 godina.

Ujedno broji više rođenih nego umrlih.

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević je konferenciji za medije u utorak istaknuo da je Solin grad-rekorder jer ima 100 više rođenih nego umrlih. Po podacima Državnog zavoda za statistiku u tom je gradu rođeno 272 djece, a umrlih je 172.

"Nesretni smo što takvog trenda nema na nacionalnoj razini. Nažalost, u Hrvatskoj je prošle godine rođeno tek 35 tisuća djece što je pet posto manje nego prošlih godina, a istovremeno je umrlo 54,5 tisuća ljudi.

"Razlog zašto je naš grad već nekoliko godina u samom vrhu je što smo u blizini Splita iz kojeg smo proteklih godina imali veću migraciju zbog jeftinijih 'kvadrata' stanova, drugi razlog je što su ljudi prepoznali Solin kao grad ugodan za življenje i kao mjesto na kojem mogu ostvariti sve svoje potrebe, dok je treći i najveći razlog pronatalitetna politika", objasnio je Ninčević.

Rekao je da imaju pedeset obitelji sa pet i više djece te da, kroz gradski proračun, provode niz mjera kojima stimuliraju djecu i mlade obitelji među kojima je poklon novorođenom djetetu, subvencioniranje nabave udžbenika za osnovnu i srednju školu, stipendiranje darovite djece i učenika iz socijalno ugroženih obitelji.

Solin je tako i jedan od rijetkih gradova u zemlji koji ne ograničava broj stipendija nego ih dodjeljuje svim učenicima i studentima koji zadovolje određene uvjete, a ove godine ih imaju ukupno 120. Financira i osobne asistente u vrtićima i školama, subvencionira pokazne karte učenicima i studentima i svake godine nastoji, kaže Ninčević, osluškivati potrebe sugrađana.

"Krajem prošle godine smo donijeli mjeru koju sada koristi 50 obitelji, a to je novčana pomoć u iznosu od 500 kuna obiteljima sa petero ili više djece. Jučer smo na Gradskom vijeću donijeli odluku o stimulaciji majki koje su rodile kako bi s djecom mogle ostati kod kuće do njihove treće godine života.

Sve su to mjere koje su rezultirale time da smo postali Grad prijatelj obitelji i djece. Ipak, nismo u potpunosti  zadovoljni jer je velik broj naših sugrađana bez posla, kao i onih koji nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje. Želimo još poboljšati i sadržaje za djecu i mlade po rubnim dijelovima grada", kazao je gradonačelnik Ninčević.

Na konferenciji je bio i dugogodišnji bivši solinski gradonačelnik i saborski zastupnik Blaženko Boban koji je predložio uvođenje statusa majke-odgajateljice koja bi s troje ili više djece bila u radnom odnosu.

Napomenuo je i da Solin ima osamdesetak sportskih i kulturnih udruga u kojima je uključeno svako treće dijete. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se