Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće za 2015. godinu

Novo izvješće hrvatske tajne službe - Spriječili maloljetnika iz Hrvatske da se priključi ISIL-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SOA je objavila novo izjvešće u kojem tvrdi da se 6 hrvatskih državljana bori u snagama ISIL-a.

No oni osim hrvatskog imaju i drugo državljastvo. Stoji to u drugom javnom izvješću kojeg hrvatska tajna služba objavljuje za 2015. godinu. U analizi tvrdi kako trenutno nema izravnih terorističkih prijetnji institucijama, državljanima te u SOA-i procjenujuju kako je stupanje terorističke prijetnje Hrvatskoj nizak.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac Freedom House Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine... Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!"

SOA u izvješću navodi kako je broj pristaša radikalnog tumačenja Islama mali, točnije radi se o desetak osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja. 

Cijelo izvješće SOA-e možete pročitati ovdje.

'Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj povoljno je i stabilno i nema vidljivih entiteta s većim potencijalom
njegovog značajnijeg narušavanja' stoji u uvodu izvješća. 

Dijelove izvješća prenosimo u cijelosti:

'Trenutno nema utvrđenih izravnih terorističkih prijetnji hrvatskim institucijama, državljanima i interesima te procjenjujemo kako je teroristička prijetnja na teritoriju Republike Hrvatske trenutno niska.

Međutim, za Republiku Hrvatsku, kao članicu EU-a i NATO-a, postoji potencijalni rizik terorističkih prijetnji, prvenstveno imajući u vidu globalni porast terorističke prijetnje od terorističkih organizacija poput ISIL-a, Al Qaide, Al Shababa i drugih.

Stupanj terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same Republike Hrvatske je nizak. Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Republici Hrvatskoj je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja.

Radikalizacija u Hrvatskoj nije poprimila šire razmjere, između ostalog, i zbog vrlo dobrog položaja, integriranost i ugleda islamske zajednice u hrvatskom društvu.

Međutim, odlazak 'džihadista' porijeklom iz država hrvatskog okruženja koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani tzv. Islamske države posebno zabrinjava. Pri tome se bilježi i njihov povratak u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u Republici Hrvatskoj trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak dobrovoljaca u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na Republiku Hrvatsku.

Procjenjujemo da za sada nema izravne prijetnje sigurnosti Republike Hrvatske od džihadista u
Siriji ili povratnika, međutim ne smije se isključiti moguća prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore neke terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti. Također, ostaje srednjoročna i dugoročna prijetnja da povratnici koji su vojno osposobljeni, radikalizirani i traumatizirani ratnim iskustvom, u kontaktu s terorističkim strukturama posluže kao izvršitelji ili logistika izvršenja terorističkih napada.

Jedan od sigurnosnih izazova s kojimje suočena Republika Hrvatska je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti, preko hrvatskog teritorija na putu iz njihovih matičnih država prema razvijenim europskim državama u kojima su na privremenom ili stalnom boravku
ili prema kriznim žarištima.'

Još četiri Hrvatice otišle u Islamsku državu?

SOA navodi kako je i 'u u Republici Hrvatskoj zabilježena je pojava da radikalizirane žene odlaze na područje tzv. Islamske države u pratnji supruga „džihadista“ ili tamo zasnivaju obitelji.'

Navode također kako je 2014. SOA detektirala maloljetnog državljanina Republike Hrvatske s nakanom pridruživanja islamističkim skupinama u Siriji. Mladić se radikalizirao putem Interneta pri čemu je stupio u
izravni kontakt s 'džihadistima' iz Sirije koji promoviraju borbu za tzv. Islamsku državu.

'Kroz razgovor s obitelji, kao i pruženom psihološkom pomoći mladiću detektirani su problemi i dileme koje su razriješene te je u konačnici maloljetnik napustio radikalne stavove i odustao od odlaska u 'džihad'. Ovaj, kao i brojni drugi primjeri diljem svijeta, potvrđuju neophodnost uključivanja cjelokupnog društvenog okružja, a ne samo sigurnosnih službi u detektiranju i rješavanju ovog problema', navodi SOA u izvješću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene