Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otežano diljem zemlje

Snježno nevrijeme pogodilo Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snježno nevrijeme pogodilo je u petak gorski i zapadni dio Hrvatske, a u Lici i Gorskom kotaru stanje je dodatno otežavao jak vjetar koji je nosio snijeg i stvarao metarske nanose zbog čega je bilo teško čistiti prometnice.

Željeznički promet od Ogulina prema Rijeci i Splitu još je u prekidu, više od 7,5 tisuća ljudi u gorskim krajevima ostalo je bez struje, dio Zagreba bez grijanja i tople vode, no radnici HEP-a uspjeli su otkloniti kvar na toplani, a normalizirali su i opskrbu električnom energijom za veći broj korisnika.

Pročitajte i ovo Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila Lika bez struje: Ilustracija - 2 još nije kraj opasnosti U Lici još uvijek loše vrijeme, vozači kamiona pronašli zanimaciju: "Kolega me čeka da idemo na kavu, ali ne mogu jer pazim na grah"

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca ni prema Dalmaciji, pa već satima stoje na parkiralištima.

I dalje su za sav željeznički promet zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu, zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom kotaru. Pruga između Zagreba i Ogulina je otvorena za promet, ali promet teče otežano.

Od sredine dana smirivanje vremena

Dobra je vijest da će u subotu, od sredine dana, u većini krajeva oborine prestati i da će vjetar u unutrašnjosti oslabljeti. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, na krajnjem jugu jugo. Jutarnja temperatura bit će između -6 i -1, na Jadranu od 1 do 7. Poslijepodnevna između -4 i 0, na Jadranu od 4 na sjeveru do 12 na jugu. Navečer će još zahladnjeti. Nakon razvedravanja, u unutrašnjosti će jutra biti vrlo hladna, danju se očekuju sunčana razdoblja, ali će početkom sljedećeg tjedna postojati vjerojatnost kratkotrajnih oborina, uglavnom pljuskova snijega.

Na Zavižanu je u podne bilo minus deset stupnjeva Celzijevih, što za zimu na Sjevernom Velebitu i nije neka hladnoća, ali iskusni Ante Vukušić, zameteni meteorološki motritelj, kaže da pamti malo takvih mećava, kakva je bila rano jutros. Visina snijega je metar i trideset.

"Ne treba vijest napuhavati, jer vjetar i sam previše napuhuje: jutros između četiri i pet sati puhao je srednjom brzinom od 34 metra u sekundi", kaže Vukušić, posebno napominjući da se ne radi o udarima vjetra nego višesatnoj srednjoj brzini. Struju on i supruga nemaju od prošlog petka, to jest imaju onu proizvedenu vlastitim agregatom. Tada su bili na Zavižanu i posljednji izletnici, kao i djelatnici Elektrolike, koji su našli kvar na dalekovodu, ali ga nisu uspjeli popraviti.

Radnici HEP-a popravljali kvarove; djelovao i HGSS

Pripadnici delničke Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili su osmeročlanu obitelj iz sela Dedin čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati, obitelj je zbrinuta i nalazi se na sigurnom, a zbog otežanog čišćenja cesta i snježnih zapuha koji su u pojedinim selima viši od metar i pol, delnički spašavatelji su u pripravnosti. Dežurne službe raščišćavaju lavinu na području stare ceste Rijeka – Delnice, kod Lokvarskog jezera, koja se noćas bila pokrenula s brda Špićunak i zastavila na toj prometnici.

Unatoč snježnom nevremenu i olujnom vjetru koji još puše u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, radnici HEP-a uspjeli su na većem broju područja normalizirati opskrbu električnom energijom. U Karlovačkoj županiji trenutačno je bez električne energije oko 1500 kupaca, i to na području Vojnića, Slunja i Generalskog Stola. U Ličko-senjskoj županiji prekinuta je opskrba električnom energijom na području grada Senja i općina Karlobaga, Rakovice i Gračaca, gdje je trenutačno bez struje oko 1500 kupaca. obilazak dalekovoda i pronalazak kvarova otežan je zbog neprohodnih cesta i nemogućnosti prilaska mjestu kvara. Unatoč snježnom nevremenu u Gorskom kotaru, koje je praćeno orkanskom burom uz obalu i na otocima, na distribucijskoj mreži Elektroprimorja Rijeke nema većih kvarova. Bez električne energije na području Elektroprimorja trenutačno je oko 20 kupaca, i to u zaseocima Šegini, Lividragi, Lamani Dragi, Goršetima i Nadvučniku u Gorskom kotaru. Radnici HEP-a čine sve kako bi kvarove što prije popravili, a opskrba kupaca električnom energijom, čim vrijeme dopusti - bit će normalizirana u najkraćem roku. Do tada HEP moli kupce za razumijevanje.

Zagreb spreman dočekao snijeg

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak predvečer je izvijestila da nema problema u zagrebačkom gradskom prometu i da je Zimska služba spremna dočekala snijeg. Ekipe Zimske službe, njih 227, izašle na teren i preventivno posipali ceste pa se snijeg nije odmah primao. Najavljuju da će snijeg očistiti do nedjelje ujutro, kad se očekuje -10. Građane pozivaju da i nadalje koriste javni prijevoz.

Problema je bilo i na području Pule i okolice gdje je puhala jaka i olujna bura s orkanskim udarima, zbog koje su vatrogasci morali intevenirati desetak puta, a u Rijeci je sveučilišni Stožer za zaštitu i spašavanje proglasio izvanredno stanje opasnosti na području Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Izvanredno stanje proglašeno je jer je na meteorološkoj stanici na krovu Građevinskog fakuleta izmjerena prosječna brzina bure od oko 65 kilometara s udarima do 100 kilometara na sat. Sveučilišni kampus nalazi se na području vrlo izloženom buri pa je u nekoliko navrata bura razbijala prozore i odnosila dijelove obloga zgrada. Izvanredno stanje je ukinuto nakon smirivanja vjetra, ali je ostala zabrana kretanja dijelom kampusa.

Granični prijelaz između Hrvatske i sjeverozapadne BiH zatvoren je zbog snijega, a bosanskohercegovačke vlasti zatvorile su škole do 13. veljače. Za kamione i tegljače s prikolicom i dalje su zatvoreni granični prijelazi sa Slovenijom - Mursko Središće i Trnovec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene