Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržali ih iz SDP-a

SMJENE NA VRHU SISAČKE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE HDZ sad ima većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Skupštine Sisačko-moslavačke županije prijedlog HDZ-ove manjinske koalicije o smjeni predsjednika i dvoje dopredsjednika skupštine podržala su dvojica vijećnika iz dosadašnje većinske SDP-ove koalicije, nezavisni Vlado Đaković i DSU-ov Milivoj Tičarić i time omogućili da HDZ stekne većinu u Skupštini.

Glasovima te dvojice vijećnika dosadašnjoj manjiskoj koaliciji na čelu s HDZ -om uspjelo je na sjednici skupštine smijeniti predsjednika skupštine Željka Soldu (HSP) i dvoje dopredsjednika Marija Moštaka (SDP) i Sabinu Ferderber (Umirovljenička demokratska unija). Dosadašnjoj oporbi, glasove su dali nezavisni Vlado Đaković i Milivoj Tičarić (Demokratska stranka umirovljenika), koji su svojedobno bili savjetnici bivše županice Marine Lovrić Merzel, protiv koje je USKOK danas podigao optužnicu. Đaković je poslije izaban za dopredsjednika skupštine.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Nakon što je prije sedam mjeseci na izvanrednim izborima za župana pobijedio HDZ-ov Ivo Žinić današnjom sjednicom HDZ je stekao većinu i u Županijskoj skupštini. Od ukupno 43 vijećnika, dosad je 23 mandata pripadalo koaliciji SDP-a i nekolicini manjih stranaka, a 20 mandata koaliciji s HDZ-om na čelu.

Kada je početkom današnje sjednice Mijo Šepak uime Kluba vijećnika HDZ-a predložio da se dnevni red nadopuni točkom o razrješenju predsjednika i dva dopredsjednika Županijske skupštine, te prijedlogu da se izberu novi čelnici dalo se naslutiti se da dosadašnja oporba računa da će pri glasovanju ostvariti većinu. Radi konzultacija, uslijedilo je nakoliko stanki klubova vijećnika, nakon čega se pristupilo glasovanju o nadopuni dnevnog reda.

Dosadašnjoj su oporbi glasove su dali vijećnici Đaković i Tičarić pa je dnevni red nadopunjen s 22 glasa za, 18 protiv i 3 suzdržana. Ponovo su uslijedile stanke, pa je prva točka počela četiri sata nakon početka sjednice. Prva odluka nove većine bila je smjena dosadašnjih čelnika Županijske skupštine.

Tako je dosadašnjeg predsjednika Željka Soldu (HSP), zamijenila Ivanka Roksandić (HDZ), dopredsjednika Marija Moštaka (SDP) zamijenio je Miroslav Petračić (HSS), a dopredsjednicu Sabinu Ferderber (Umirovljenička demokratska unija) zamijenio je nezavisni Vlado Đaković.

U obrazloženju zahtjeva Kluba vijećnika HDZ-a u ime trećine vijećnika, Mijo Šepak je rekao kako "predsjednik i dopredsjednici u svojem radu nisu poštivali poslovnik, odnosno nisu poduzeli mjere kojima bi se osigurala demokratska načela rada".

Nakon te odluke, dio nove oporbe napustio je sjednicu, čije je vođenje nastavila Ivanka Roksandić, koja je vijećnike pozvala "na toleranciju i zajedništvo, na dobrobit svih građana Županije".

U nastavku sjednice usvojene su odluke o županijskim nagradama, prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna, donijeta odluka o novim, uglavnom nižim, koeficijentima plaća službenika i namještenika upravnih tijela, te nižim koeficijentima plaća župana i zamjenika župana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene