Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Andrije Jarka

'Smijenjenom ravnatelju i ministru matematika se, blago rečeno, ne podudara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neven Voća odbio je preseliti Agenciju za zaštitu okolišta u nove prostorije jer ih smatra znatno skupljima, a ministar Zmajlović preseljenje grčevito brani.

Preseljenje Ministarstva zaštite okoliša i popratnih institucija u luksuzne urede Zagrebtowera ponovno je u jeku skandala. Ravnatelj agencije za zaštitu okoliša Neven Voća odbio je preseliti u prostore koje smatra znatno skupljima. Nakon višemjesečnih prepucavanja s Ministarstvom, podnio je ostavku, ali ga je netom prije, ministar Zmajlović razriješio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nenad Strizrep: 'Postupci bivšeg ravnatelja AZO-a su apsurdni igrokaz' Slika nije dostupna Količina se u 2013. smanjila Zmajlović: Hrvatska neće morati plaćati penale za biorazgradivi otpad

Smijenjeni ravnatelj tvrdi da ne želi nanositi štetu državnom proračunu jer će najam ovih novih prostora na godinu stajati četiri puta više nego dosad. Ministarstvo tvrdi da je preseljenje ustvari ušteda. Tko je u pravu? Na ovo pitanje odgovorio je reporter Nove TV Andrija Jarak koji prati slučaj.

'Ovdje je ključni i osnovni problem što je ugovor između tvrtke Zagrebtower i Ministarstva tajan.

Ugovor ne može biti tajan jer se radi o novcu poreznih obveznika. Znamo da je transparentnost osnovni uvjet korištenja proračunskih sredstava, osim u iznimnim prilikama poput nabave oružja, dakle prilikama koje se izvanredno tiču nacionalne sigurnosti, a to ovdje zasigurno nije slučaj.

Prije nekoliko mjeseci Mirela Holy, bivša ministrica je u ime svoje stranke ORaH zatražila sporni ugovor na uvid. U Ministarstvu su joj ga odbili dati. Obratila se povjerenici za informiranje - ona im je naložila da ga moraju dati, međutim oglušili su se na tu naredbu i pokrenuli upravni spor protiv povjerenice.

Dakle, sve dok ne vidimo taj ugovor, stavku po stavku, nećemo doznati koliko košta sporni kvadrat u ovoj zgradi - osam, deset, 13 ili 15 eura koliko se već špekulira. Vidimo da smijenjenji ravnatelj i ministar imaju potpuno različite brojke, matematika im se, blago rečeno, ne podudara.

Ministar Zmjalović koji grčevito brani ovo preseljenje i njegovo ministarstvo iznajmili su osam katova ukupne površine 9400 kvadrata. Ministar kaže da postoji potreba da svi odjeli budu zajedno na istom mjestu, ali brani i visoku najamninu, jer svi osim njega smatraju da je ovo puno skuplja varijanta od svih dosadašnjih.

Što se tiče smjene ravnatelja, ministar ga može sam imenovati i sam razriješiti, međutim činjenica da je Voću imenovala bivša ministrica Mirela Holy, on je bio u SDP-u, nakon toga je prešao u ORaH, zasigurno samim time ovaj slučaj dobiva i određenu političku dimenziju.

Pojavila se informacija da USKOK istražuje ovu aferu oko preseljenja. U DORH-u nam to nisu htjeli potvrditi. Uostalom, dok traju izvidi, dok ne započne istraga ili kaznena prijava oni to u pravili nikad i ne rade.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene