Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekobomba

Smrad, rojevi muha i glodavci – smeće im zagorčava život: Država samo dijeli kazne i tako u krug

Aktualno Galerija Smeće na kućnom pragu - 4 Smeće na kućnom pragu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Smeće na kućnom pragu - 3 Smeće na kućnom pragu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Smeće na kućnom pragu - 2 Smeće na kućnom pragu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smeće na kućnom pragu - 1 Galerija 1/4 >>
Borba mještana u Vrbovcu Samoborskom s gomilom smeća tik uz kuće i dvorišta traje već godinama. Ekološku bombu Dnevnik Nove TV prati od samih početaka, a institucije i dalje prebacuju odgovornost.

Žive u smradu, rojevima muha i s glodavcima. U malom mjestu pokraj Samobora smeće godinama zagorčava život.

"Kud mi možemo, tu su sve penzioneri 70 godina. Moždani udar tamo, možda udar tamo, plućni bolesnici, srčani bolesnici i nitko ništa ne pita", rekla je mještanka Ana. 

Nitko ništa ne pita, a otpad je na vodozaštitnom području, do kuća i dječjeg igrališta. Franjo, nekadašnji vatrogasac, strahuje od najgoreg scenarija. Požara. "To je plastika, tu može biti svašta. Tu je dosta jedna mala lećica da se napravi i da se zapali", upozorava.

Već godinama Dnevnik Nove TV prati njihovu borbu. Tvrtka koja je gomilala smeće izgubila je dozvolu za gospodarenje otpadom. To ruglo trebali su maknuti prije godinu dana, ali svaki put kad kamere dođu u mjesto, sve je isto.

Jednako je i s odgovorima državnog inspektorata - i oni su zadnje dvije godine isti. Država samo dijeli kazne i tako u krug, a očito je da ni podebljane novčane kazne ne mogu tome stati na kraj.

Pročitajte i ovo Banski dvori Nastavak rata Stigla reakcija Vlade na predsjednikovu izjavu: "Čega se Milanović toliko boji?"

Iz Ministarstva odgovaraju da državni inspektorat može ukloniti otpad preko treće osobe na trošak te privatne firme. Zašto to još nisu napravili, nisu odgovorili. Iz grada kažu da su napravili sve što je u njihovoj moći.

"U komunikaciji smo bili s ministrom Ćorićem pa je on smijenjen, nakon toga s ministrom Filipovićem pa je i on smijenjen, bili smo usmjereni na državnog tajnika Horvata i sad tu sve stoji", objasnila je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Mještani su već izgubili svaku nadu, posebno oni koji žive prvi red do mora. Onima koju su to dopustili poručuju...

Pročitajte i ovo Drama u Petrinjskoj ulici Kaos u Zagrebu Vjetar ili nemar? Uzrok pada skele i dalje se utvrđuje, građani uznemireni: "Ovdje se radi očito o loše izvedenim radovima"

"Da dođu živjeti samo mjesec dana ovdje, ništa drugo ne trebaju. Samo mjesec dana svaki koji je to dopustio, samo mjesec dana, ne godinama kako mi živimo. Samo mjesec dana pa ćemo onda razgovarati s njima", poručila je Dragica.

Prozori se tu ne otvaraju, a najveći je problem kad puše vjetar. Ne samo zbog smrada nego zato što smeće leti i dolazi im pred kućni prag.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene