Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kante i dalje pretrpane

Gorući problem u Zagrebu i dalje bez naznaka rješenja: Rok iz Bruxellesa sve bliži, a građani sve ljući

Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2
Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Smeće u Zagrebu gorući je problem gradonačelnika Milana Bandića. U četvrtak je najavio izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku vrijednog 300 miljuna kuna. U teoriji sve to izgleda obećavajuće, no na terenu je mnogo problema. Kante su i dalje pretrpane, građani nezadovoljni, a rok iz Bruxellesa za recikliranjem polovice otpada sve je bliži.

U kontejnerima za plastiku papir, u kontejnerima za staklo plastika. Zato su stanovnici jedne zgrade u Zagrebu odlučili da će iz pričuve svoje kontejnere staviti pod ključ.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

Mještani većine zgrada pak ovise o kantama na gradskoj površini. Odvoz uredno plaćaju, no nisu zadovoljni onim što za taj novac dobivaju.

Zagrebačka skupština u svibnju je donijela Plan za Gospodarenje otpadom. Za njega su glasovali klubovi Bandićeve stranke, Neovisnih za Hrvatsku i HDZ-a koji je mjesecima tvrdio da plan neće podržati.

U četvrtak je na Zagrebačkom velesajmu najavljena gradnja centra za gospodarenjem otpadom u Resniku. Uoči prezentacije mještani Resnika gradonačelnika su dočekali transparentima.''Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba donijet je prljavom političkom trgovinom i to upravo onih stranaka koje su se u predizbornoj kampanji takoreći klele u ekološki sustav odvojenog prikupljanja otpada'', tvrdi Branka Genzić-Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Gradonačelnik se s prosvjednicima nije susreo. U svom govoru Zagrepčane je pozvao na recikliranje.
''Upamtimo svi, bez recikliranja odvojenog prikupljanja otpada nema rješenja strategije gospodarenje otpadom u općini, gradu ili bilo kojoj županiji'', rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik prijeti kaznama

Nema ga ni bez kanti, ni bez centra kamo će se taj otpad odvoziti. Zeleni otoci diljem grada su pretrpani, a posebne vrećice i kante za bio-otpad koje su iz Grada obećavali početkom godine još nisu stigle.

Gradonačelnik uvjerava da će sve biti spremno iduće godine. ''Za godinu dana stvorit ćemo preduvjete da oni koji ne budu odvajali, da će plaćati tri do četiri puta više odvoz otpada'', kazao je Milan Bandić.

Dok gradonačelnik Zagrepčanima prijeti represivnim mjerama, i ispred dvorane na Velesajmu, kojim upravlja Grad, nalaze se pretrpani kontejneri nerecikliranog otpada.

Zagrepčani su ljuti zbog neispunjenih obećanja, a Europa traži da se reciklira 50 posto otpada do 2020. godine. ''Oko smeća se stalno vode političke bitke, a po pitanju gospodarenja otpada još je sve samo na papiru. Pola je godine prošlo od najave da će Zagrepčani otpad odvajati na kućnom pragu. Zbog svega pak Hrvatska visi na pragu da neće uspjeti zadovoljiti normu o recikliranju iz Bruxellesa. Krajem rujna takve su bile i projekcije Europske komisije'', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene