Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh

Smanjili liste čekanja za prvi pregled s 3 tjedna na 3 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Program 72 kojim se oboljelima od malignih bolesti početak liječenja osigurava u roku od samo tri dana nakon postavljanja dijagnoze, čini se da daje rezultate.

KBC Rijeka i Osijek nakon dva mjeseca smanjili su liste čekanja za prvi pregled s tri tjedna na tri dana. A riječ je o programu koji je pacijentima u najtežim životnim trenucima skratio razdoblje neizvjesnosti od saznanja za dijagnozu do početka liječenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija neradan dan Provjerite gdje će na dan izbora biti dežurni liječnici, pedijatri i zubari u Zagrebu Pune se bolnice, sve više otkaza operacija - 1 PUNO COVID BOLESNIKA Bolnice zbog koronavirusa odgađaju operacije i preglede: "Do rujna mogu tri puta umrijeti i oživjeti"

Prije manje od dva tjedna saznali su da boluju od tumora debelog crijeva - danas cimeri iz Velike Gorice, Stipe Miličić i Marinko Trstenjak, spremni za odlazak kući. No bolničke dane pamtit će po dobrome, kažu. Obojica su tri dana nakon dijagnoze uspješno operirani. 'Danas se osjećam kao da ništa nije bilo, eto tako je dobro prošlo', kaže Stipe.

'Zna se da je to malo teža operacija. Prezadovoljan sam, presretan da se to riješilo u tako brzom roku', rekao je Marinko.

'Program plus' smanjio liste čekanja za 47.139 pacijenata

U Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u dva mjeseca zbrinuto je oko 650 bolesnika, 20 % više u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme. Listi čekanja nema. 'Mi smo bolnica koja liječi preko jedne trećine svih karcionama dojke u državi, u ovom periodu je bilo najviše tih pacijenata s karcinom dojke', istaknuo je Danko Velikim Vrdoljak, Predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice.

Čekanje na liječenje tjednima i čekanje od tri dana, za pacijentice s karcinomom dojke presudno je - u psihičkom smislu. 'To je neopisivo velika razlika, naravno u korist ovog programa i bilo bi dobro doista da i manje bolnice budu u stanju se priključiti ovome programu', kaže Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju.

No, cilj Ministarstva jest 72 sata u KBC-ima. Na taj način stvorili bi kažu, centre izvrsnosti koji jamče bolje rezultate liječenja i veće izglede za izlječenje.

U KBC-u Sestre milosrdnice ni do sada nije bilo čekanja, a u KBC-ima Osijek i Rijeka liste čekanja za onkološko liječenje s tri tjedna pomaknute su na ova tri dana. Jer, kako kažu pacijenti s početka naše priče - svako čekanje ostavlja prostora negativnim mislima - a oni za to nisu imali vremena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene