Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahlađenje odnosa ili...?

Otkazan sastanak slovenskih i hrvatskih parlamentaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s Europskom unijom sa zastupnicima u slovenskom parlamentu koji djeluju u parlamentarnom odboru za europske poslove, do kojega je trebalo doći iduće srijede u Ljubljani, i službeno je otkazan, potvrđeno je u slovenskom parlamentu.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju izjavio tajnik parlamentarnog odbora za europske poslove Zvone Bergant, iz Zagreba su obaviješteni da članovi Nacionalnog odbora, zastupnici u hrvatskom Saboru, neće moći doći u posjet slovenskom parlamentu idućeg tjedna, te da se nadaju da će sastanak moći biti dogovoren u nekom drugom terminu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštar odgovor Vajglu 'Slovenija ucjenama zaustavlja proširenje' Slika nije dostupna Podrška Hrvatskoj? Frattini: 'Nadam se da će Slovenija biti fleksibilna'

'Žao nam je zbog otkazivanja sastanka i šteta da je do toga došlo, to je bila prilika da na parlamentarnoj razini razmijenimo mišljenja o slovensko-hrvatskim odnosima', izjavila je predsjednica slovenskog parlamentarnog odbora za europska pitanja Darja Lavtižar Bebler.

Istodobno, ona je upozorila da je inicijativu za taj sastanak dala Hrvatska, nakon što je došlo do zastoja u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om. 'Na sastanak smo pristali u duhu dobrosusjedskih odnosa', rekla je Lavtižar Bebler, dodajući kako vjeruje da će do sastanka kasnije ipak doći i da tako razumije izjave predsjednice Nacionalnog odbora Vesne Pusić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila je da je sastanak u Ljubljani otkazan zbog protivljenja HDZ-a koji je smatrao da je u ovom trenutku nepotreban. Pusić je pak ocijenila da je i u kriznim trenucima potrebno držati otvorenima komunikacijske kanale.

Slovenski mediji navode da je ovog tjedna odgođen i sastanak zajedničkog slovensko-hrvatskog povjerenstva za upravljanje nuklearkom Krško, te da je na ministarskoj konferenciji srednjeeuropskih država, koja je u srijedu održana u Sloveniji, a na kojoj se raspravljalo o pomoći državama zapadnog Balkana, Hrvatsku zastupao veleposlanik u Sloveniji Svjetlan Berković, a ne ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Iz toga se zaključuje da se na međusobnu komunikaciju Zagreba i Ljubljane primjetno odražavaju trenutačni odnosi i dileme oko budućnosti Rehnova prijedloga o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene