Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćena žalba

'Zašto se ne bih vratila na svoj posao? Pa ništa loše nisam učinila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jaga Stojak, primalja iz Knina, koja je dobila otkaz jer nije htjela asistirati na pobačaju, može se vratiti na posao.

Bolnica je uvažila njezinu žalbu i ponišitla otkaz. Jaga Stojak smatra da su joj najviše pomogli biskupi koji su je spomenuli jučer u svojim propovijedima. Dobila je bitku za priziv savjesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Sve se istražuje Užasna tragedija: Sedmero djece preminulo u četiri dana, u bolnici u Trinidadu pronađene opasne bakterije

'Zaista volim svoj posao i zašto se ne bi vratila na svoj posao. Pa ja ništa loše nisam učinila. Šta ako sam odbila, ja sam to odbila i odbijala. Došavši na sam odjel kao šefica odjela, naša doktorica, ona je počela raditi pobačaje. Ostali ginekolozi to ne rade', kaže Stojak. 

Kaže da je vjernik, kao i cijela njezina obitelj. Sestra joj je redovnica, a sin u sjemeništu. Na otkaz se žalila. 'Mi smo na sanacijskom vijeću jednoglasno donijeli odluku da tu žalbu prihvaćamo jer je činjenica da žena ima pravo priziva savijesti po etičkom kodeksu primalja i to je osnov', kaže Antonela Karačić, sanacijska upraviteljica Opće bolnice 'Hrvatski ponos'.

>> Poništena odluka o otkazu kninskoj primalji Jagi Stojak

Otkaz je dobila u lipnju. Pacijentica je bila spremna, Jaga je pripremila instrumente, ali na pobačaju nije htjela raditi.

'Neki zakon su mi pokazali, ne znam ni ja koji, da stvarno ondje piše primalje nemaju pravo na priziv savjesti. Liječnici imaju, medicinske setre i tehničari imaju samo mi nemamo, nažalost. To je za mene diskriminirajući zakon. Pa ne vidim ništa sporno ni loše u tome, to je kao biti vojni pilot, a ne bacat bombe', kaže Jaga Stojak.

Otkaz je uslijedio nakon što je već imala opomenu pred otkaz. 'Ali nije se opomena tada temeljila na prizivu savjesti. Bile su opomene drugih radnih dužnosti', kaže Antonela Karačić.

No na priziv savjesti upraviteljica smatra da imaju pravo svi. 'Sazvat ću sve primalje, sve ću im to reći jer moje stajalište je da to mora ići u Ugovore o radu. One se mogu slobodno izjasniti', objašnjava Antonela Karačić.

Kada će se vratiti na posao, kaže Jaga, još ne zna. 'Potreban mi je odmor. Prije svega odmor je čovjeku potreban, znate, od svega, sve ovo što sam doživljavala, proživljavala'.

Samo da se, kaže, zakon promijeni da i primalje imaju pravo na priziv savjesti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene