Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Dubrava: Je li doktor Vrca nesavjesno liječio pacijente?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije iz kliničke bolnice Dubrava, prestravile su hrvatsku javnost. Prvi čovjek neurologije navodno već godinama nesavjesnim liječenjem ubija pacijente. O svemu je nedavno progovorio jedan od njegovih kolega, a ono što je uslijedilo nakon toga, podjednako je zabrinjavajuće, mučno i sramotno za hrvatsko zdravstvo.

Da je opasan za pacijente doktora Anđelka Vrcu optužili su kolege. Smjenu šefa Odjela neurokirurgije, u peticiji napisanoj početkom svibnja, zatražilo je devetoro od 11 kirurga.

Pročitajte i ovo Otkriveni improvizirani laboratoriji u Dubravi - 5 Kućna radinost FOTO/VIDEO Policija otkrila nekoliko laboratorija za uzgoj trave u Dubravi: Neke bi opremljenost i dob dilera mogla iznenaditi Slika nije dostupna Komora potvrdila: Propusti u KB Dubrava

No prije tjedan dana potpisana je nova peticija, s objašnjenjem da smjenu šefa nisu tražili zbog njegovih propusta, već zbog problema u organizaciji odjela. No neki od optužbi ne odustaju. Doktora Vrcu javno je prozvao njegov kolega Željko Klisović, jedan od neurologa iz Kliničke bolnice Dubrava.

Ravnatelj bolnice uvjeren je da se radi o sukobu ineresa Klisovića i Vrce, a povjerenstvo bolnice uz nadzor Liječničke komore i Ministarstva zdravstva pokreće istragu.

>> Minigo: Stručni nadzor liječničke komore u KB Dubrava

>> Šef neurokirurgije u KB Dubrava rekorder po broju pogrešnih dijagnoza

Za to vrijeme paljba se ne smiruje. Doktor Klisović, koji ne može šutjeti jer, kaže Vrca ubija ljude, napisao je otvoreno pismo naslovljeno 'Dr. House protiv Škilje iz Zagvozda'.

No doktora Vrcu prozvala je i supruga jednog od njegovih pacijenata. Nada Katalinić tvrdi da je doktor bio neljubazan, te da je postavio krivu dijagnozu.

'Ja smatram da je on neposredno odgovoran, ja ga više optužujem za nesavjesno liječenje nego za samu smrt mog supruga. Nakon što smo došli u bolnicu doktor Vrca mu je dijagnosticirao migrenu, a pokazalo se da je moj suprug imao aneurizmu', kaže Nada Katalinić.

No nakon što se Nada sa suprugom vratila kući bolovi su postajali sve snažniji, pa su otišli na pregled u obližnji Dom zdravlja u Sesvetama. Tamo je dijagnoza bila nešto drugačija, a gospodinu je otkriven i visoki krvni tlak. Odlučili su se vratiti u bolnicu.

'Doktor Vrca me nije htio slušati, nije htio niti pogledati nalaze iz Doma zdravlja, već je rekao da mu dam nalaze koje je on napisao te da izađem iz sobe, jer on želi razgovarati s pacijentom', priča Nada.

Doktor Klisović tvrdi kako je s doktorom Vrcom već godinama u sukobu, ali ne kako se piše zbog optužbi da je on napastvovao jednu od pacijentica, već zbog sukoba o znanju.

'Ja sam netom nakon dolaska doktora Vrce shvatio s kim imam posla te da se radi o čovjeku koji nema nikakvog iskustva u radu s neurološkim pacijentima, Kada sam mu pokušao ukazati na neke propuste odmah smo se sukobili i zbog toga se ja već godinama povlačim po sudu. Optužbe da sam zlostavljao pacjenticu on mi je namjestio, a ja sam svih oslobođen. Naš je sukob, sukob znanja i neznanja. On ne sluša što mu govorite, kao što ne zna slušati pacjente tako ne sluša ni kolege', kaže doktor Klisović.

Ravnatelj KB Dubrava kaže da se naviše brine zbog ugleda bolnice te da je zbog toga zatražio da se istraže sve optužbe. 

'Ovaj je slučaj narušio ugled bolnice, a ja sam ravnatelj kojem je to na prvom mjestu. Organizirao sam sastanak i saslušao njihove primjedbe te zatražio pomoć Ministarstva zdravsta i tri nova neurologa. Što se tiče navoda o mogućim greškama dokrota Vrce teško je reći bilo što, a da se ne prejudicira. Ja bih najradije sačekao rezultate istrage povjerenstava', kaže Milan Kujundžić, ravnatelj bolnice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene