Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano postrojavanje oružanih snaga

Prijatelji Slovenci pozvani da se vrate u realne okvire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana državnosti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića svečano su danas u nazočnosti državnog vrha postrojeni ešaloni Hrvatske vojske, te jedan ešalon NATO saveza, u koji je ove godine ušla i Hrvatska, a okupljenima se obratio i čestitao im praznik predsjednik države i zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić.

Predsjednik je pritom ukazao na važnost i ulogu hrvatskih oružanih snaga koje su, istaknuo je, spremne na sve zadaće koje se pred njih postave, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Nakon što je pregledao svečani postroj, hrvatski predsjednik u obraćanju je naglasio da je 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, bio povijesni dan za hrvatski narod koji je, kako je istaknuo, od srednjega vijeka vodio borbu za svoju samostalnost i slobodu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> 'Natječu se tko će snažnije naglasiti ružnu sliku o braniteljima'

'Vi koji ste danas ovdje postrojeni zajedno s našim NATO-saveznicima jamci ste mira i sigurnosti ne samo naše Domovine nego i ujedinjene Europe, Europe kojoj oduvijek pripadamo', rekao je Mesić dodavši da članstvo u NATO-u, uz transatlantske veze sa SAD-om i Kanadom, kao i članstvo u UN-u, Hrvatskoj omogućuju da sudjeluje 'u promicanju svjetskog mira i sigurnosti'.'Sudjelovanje hrvatskih vojnika i policajaca u osamnaest mirovnih misija diljem svijeta pokazuje da u tome smislu međunarodna zajednica ima u nas povjerenje i da računa na nas', naglasio je.

>> Zna li itko koji je danas praznik?

>> Mesić nije položio vijenac na grob Tuđmana ali jest na spomenik Narodnim herojima

Dodavši da našoj zemlji ostaje 'drugi strateški vanjskopolitički cilj: članstvo u EU', Predsjednik je ponovio da Hrvatska 'želi u europskom i dobrosusjedskom duhu i na temelju međunarodnog prava riješiti sporno granično pitanje s Republikom Slovenijom', koja, kako je dodao, blokadom nekih poglavlja otežava hrvatske pristupne pregovore. 'No, to više nije samo međudržavno pitanje nego i pitanje Europske unije. Svakako, rješavanju toga problema Hrvatska će i dalje davati svoj konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo', rekao je predsjednik uz pljesak okupljenih građana.

Svečana sjednica Vlade

Na svečanoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti, kojoj su nazočili i predsjednici Republike i Hrvatskoga sabora, premijer Ivo Sanader je istaknuo kako Hrvatska danas slavi punoljetnost svoje samostalnosti i kako je u tom vremenu iskazala i potvrdila sposobnost za prilagodbe i spremnost da u promjenjivim okolnostima ostvaruje svoje ciljeve i osigura najbolje za svoje građane.

'Osamnaest godina nezavisnosti nemjerljivo je veliko postignuće', rekao je Sanader i naglasio da će Hrvatska biti članica EU. Ponovio je i ovom prigodom da to članstvo neće kupiti teritorijem, te je pozvao 'prijatelje u Sloveniji da se vrate u realne političke okvire'. 'Danas je naša domovina Hrvatska doživela punoljetnost', rekao je Sanader i podsjetio na 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti.Posebno je zahvalio svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, te hrvatskom državnom vodstvu iz tog vremena i prvom predsjedniku Franji Tuđmanu.

'Hrvatska će biti članica EU, a članstvo neće kupiti teritorijem'

Hrvatska će biti članica EU, a to članstvo neće kupiti teritorijem, poručio je Sanader. 'Ponavljam, Hrvatska će biti članica Europske unije. Istodobno, neka nitko ne gaji iluzije da bi uz bilo koji dio hrvatske obale Jadrana ikada moglo biti ijedno drugo more osim hrvatskog. Utoliko pozivam naše prijatelje u Sloveniji da se vrate u realne političke okvire, da se izmaknu dugoj sjeni nerealnih očekivanja i neutemeljenih pretenzija, da prihvate razborite prijedloge o uvjetima koji će deblokirati pregovore, te da se konačno okrenemo izgradnji zajedničke nam europske budućnosti', rekao je premijer.

Čestitajući Dan državnosti, predsjednik Stjepan Mesić naglasio je također kako je u današnjim okolnostima nužno potrebno zajedništvo i konsenzus i vlasti i oporbe kako bi se ostvarili strateški ciljevi. 'Kada su strateški interesi i ciljevi u pitanju, moramo se držati za isti štap', rekao je Predsjednik. Naglasio je pritom kako je jedan od ciljeva ulazak u EU, te ponovio kako se Hrvatska, u pogledu slovenske blokade pregovora, odnosno otvorenog graničnog pitanja, zalaže da se ono riješi "kroz međunarodno pravo, međunarodne konvencije i međunarodno arbitriranje'.

Jeste li imali osjećaj da je bio Dan državnosti?

  • Da
  • Ne
  • Briga me, glavno da ne radim
  • Ne, od kada nije 30. svibnja

Ukupno glasova:

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene