Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o Rehnovom prijedlogu

Slovenski predsjednik podržao vladino stajalište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je namjeru predsjednika vlade Boruta Pahora da sa strankama održi još jedan krug konzultacija o Rehnovu prijedlogu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom, te najavio da će u idući utorak i osobno nazočiti tome sastanku.

'Potrebno je vrijeme za dodatne konzultacije i sada nije pravo vrijeme za bilo kakav pesimizam', rekao je Tuerk, izrazivši očekivanje da će se parlamentarne stranke u utorak usuglasiti o slovenskim primjedbama na postojeći Rehnov tekst, kako bi ih Vlada mogla dostaviti Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Tuerk nije želio komentirati koje će to primjedbe biti, ali je dodao da je do sada bio u stalnom kontaktu s Pahorom i da bi se slovenske dopune mogle ticati formulacije o kontaktu s otvorenim morem, primjene uporabnog prava, sastava arbitražne skupine i odredbe koja precizira kada arbitražni sporazum stupa na snagu.

Tuerk je kao 'besmislene' nazvao neke tvrdnje oporbenih stranaka da je Slovenija dobila slab prijedlog sadržan u Rehnovoj ponudi zato što je vlada bila neaktivna i zato jer u nekim važnim europskim zemljama još nije postavila veleposlanike.

Izrazio je nadu da se Rehnov prijedlog neće povlačiti u predizvornoj kampanji za europski parlament koji se održavaju 7. lipnja. 'Bilo bi najbolje da stranke pokažu odgovornost i o tome se dogovore', rekao je Tuerk.

U svezi s sadašnjim prijedlogom Ollija Rehna, na koji će Slovenija uputiti primjedbe, slovenski je predsjednik rekao da i taj prijedlog u određenoj mjeri sadrži mogućnost primjene 'načela pravičnosti' no da je pitanje je li to načelo uključeno na pravi način, o čemu se u Sloveniji upravo vodi rasprava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene