Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele iznositi detalje

Slovenska vlada raspravljala o podnesku Arbitražnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska ministrica za dijasporu potvrdila je da je podnesak koji susjedna država mora do 11. veljače predati Arbitražnom sudu bio jedna od opširnijih tema današnje sjednice vlade, ali nije htjela iznositi detalje.

Slovenska vlada u četvrtak je raspravljala o podnesku koji do 11. veljače mora predati Arbitražnom sudu radi rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom, ali nikakve pojedinosti nakon sastanka nisu objavljene.

Ministrica za dijasporu Ljudmila Novak potvrdila je nakon sjednice vlade da je jedna od dužih točaka dnevnog reda bilo razmatranje teksta prijedloga o definiranju predmeta graničnoga spora s Hrvatskom, ali nije željela iznositi detalje zbog povjerljivosti procesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ribarima sve po starom Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče" Slika nije dostupna Slovenski mediji "Hrvatska će morati priznati odluku arbitraže - ma kakva ona bila"

>> Hrvatskoj i Sloveniji ostalo mjesec dana za podnošenje argumenata Arbitražnom sudu

Prema proceduralnom kalendaru suda, Hrvatska i Slovenija dužne su mu 11. veljače istodobno podastrijeti svoje argumentirane podneske o predmetu i viđenju spora, a nakon toga 11. studenoga dati sudu i svoje odgovore na podnesak druge strane u postupku.

Budući da je riječ o povjerljivoj proceduri tijekom koje se pojedinosti ne iznose u javnost, slovenski mediji navode da će već pripremljeni slovenski podnesak s definicijom predmeta spora idućeg tjedna razmatrati još samo strateško vijeće ministarstva vanjskih poslova te parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je prošlog tjedna na konferenciji za novinare da se Slovenija "vrlo dobro" pripremila za arbitražu, te da će podnesak slovenske strane biti pravodobno dostavljen.

Voditeljica odjela za međunarodno pravo u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Simona Drenik, koja je postavljena kao jedna od dviju zastupnica-agentica slovenske strane za kontakte između vlade i Arbitražnog suda, izjavila je ovog tjedna u razgovoru za agenciju STA da Hrvatska i Slovenija nisu prethodno uskladile kako gledaju na predmet spora te da će zato u izdvojenim podnescima svaka od njih dati vlastito viđenje o tome gdje bila granična crta na moru i kopnu na dan osamostaljenja dviju država 25. lipnja 1991. godine.

Slovenija je po njezinim riječima za postupke i pripremu arbitraže dosad potrošila ukupno 2,2 milijuna eura.

Kako su objavili STA i Slovenski radio pozivajući se na neslužbene izvore, slovenski podnesak Arbitražnom sudu vrlo je opsežan, napisan je na preko 400 stranica, uz otprilike još 800 stranica priloga i pratećih dokumenata.

Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisali su 4. studenoga 2009. u Stockholmu tadašnji predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor, a svojedobno je omogućio i deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s EU. Sporazum je stupio na snagu 29. studenoga 2010., nakon što je ratificiran s obje strane, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Usmena rasprava o sporu pred Arbitražnim sudom zakazana je za proljeće 2014., pa se pravorijek ne može očekivati prije kraja te ili početka 2015. godine.

U skladu sa Sporazumom o arbitraži, koji obvezuje Hrvatsku i Sloveniju, Arbitražni sud je dužan riješiti razgraničenje na moru i kopnu temeljem pravila i načela međunarodnog prava, a ostala sporna pitanja među državama temeljem primjenjivog prava. Potonje pravo, osim međunarodnog prava, uključuje i pravičnost te načelo dobrosusjedskih odnosa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene