Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aflatoksin u mlijeku

Slovenske farme: Kukuruz za prehranu stoke uvezli smo iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa slovenskih farmi poručuju kako su kukuruz za prehranu stoke uvezli iz Hrvatske. Iz Ministarstva poljoprivrede RH pitaju se je li kukuruz nakon uvoza bio adekvatno skladišten i čuvan kod proizvođača stočne hrane.

Još četiri farme s područja Gorenjske u sjeverozapadnom dijelu Slovenije u petak su dobile zabranu predaje mlijeka mljekarama, objavila je slovenska uprava za sigurnu hranu, veterinarstvo i zaštitu biljaka.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Na tim farmama u petak je uzorkovana stočna hrana za koju se sumnja da je odgovorna za pojavu aflatoksina u mlijeku s tih farmi.

Još uvijek je na snazi i zabrana prodavanja mlijeka za javnu potrošnju i za farmu iz Komende u čijem je mlijeku prije nekoliko dana otkrivena prevelika koncentracija aflatoksina, pri čemu na farmi navode da su kukuruz za prehranu stoke uvezli iz Hrvatske.

'Slovenija razmišlja o mogućnosti da Hrvatsku tuži Haagu'

Farma iz okolice Kranja kojoj je u četvrtak također bila određena zabrana predaje mlijeka u međuvremenu je ponovo dobila dozvolu da mlijeko može predavati.

Uprava za sigurnu hranu je prije nekoliko dana javnost obvijestila o povlačenju mlijeka iz šest mljekomata u Ljubljani i okolici zbog aflatoksina koji može biti opasan za ljudsko zdravlje.

Ministarstvo poljoprivrede RH reagiralo

Slovenija u ovakvim slučajevima ima obavezu informiranja direktno te putem RASAF sustava brzog uzbunjivanja, no takvu obavijest Ministarstvo poljoprivrede do sada nije dobilo - tvrde u ministarstvu.

Napominju kako se u vijesti slovenskih medija spominje navodno uvezeni kukuruz, koji je tek sastojak stočne hrane proizvedene u Sloveniji.

Ostaje otvoreno pitanje samog podrijetla uvezenog kukuruza. Isto tako, bitno je naglasiti da ne treba isključiti i mogućnost da je, osim kukuruza, možda i neka druga sirovina, koja je sastavni dio stočne hrane, imala povećanu razinu aflatoksina.

NOVA PRAVILA: Hoće li nam uskoro nedostajati jaja?

Uz sve ovo važno je i pitanje je li kukuruz nakon uvoza bio adekvatno skladišten i čuvan kod proizvođača stočne hrane, poručuju iz ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede sustavno i kontinuirano provodi preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je i redovito se ažurira, elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svim čimbenicima uključenima u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku.

Ministarstvo poljoprivrede i nadalje, zajedno s nadležnim inspekcijama, institucijama, udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačima - industrijama provodi pojačane preventivne mjere, te mjere kontrole stočne hrane i mlijeka prema Državnom planu monitoringa rezidua, kako bi se na vrijeme detektirala eventualna pojava aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku te poduzele korektivne radnje. (Hina/Agencija VLM)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene